David Simon
Per Redacció
Publicat el 14 d’agost 2020

Si el 2020 fos una sèrie, estaria plegat de subtrames delirants, però aquesta setmana Twitter ha viscut un crossover que mereix un capítol especial. Què ha passat per què el periodista americà David Simon, mundialment conegut per haver creat The Wire, s’estigui discutint amb espanyols sobre la Guerra Civil?

Fa uns dies, Pablo Iglesias recomanava la nova sèrie de Simon, The plot against America, als seus seguidors. La ficció ensenyava una versió alternativa de la història on als Estats Units s’erigeix un règim feixista. En el tuit etiquetava el productor, que es va despertar amb centenars de missatges d’usuaris discutint i va comparar la situació amb els bàndols de la Guerra Civil. 

"Si el meu espanyol precari a aquest home li ha agradat la idea d'una minisèrie i m'ha mencionat. Llavors ara, en el segon dia, el meu feed de Twitter està ple de franquistes i catalanistes cridant-se entre ells en idiomes que no són el meu. D'acord. Torna a ser 1937. Que es fotin els feixistes. No passaran". 

Una setmana més tard, l'allau de discusions no ha parat, com tampoc ho han fet les respostes directes i sense pèls a la llengua de Simon. Opinant sobre la memòria històrica i les fosses comunes espanyoles, el creador va ser acusat de ser "la persona menys qualificada" per parlar d'història d'Espanya. Davant l'atac, Simon va demostrar el seu coneixement parlant de la biografia del poeta Federico García Lorca, assassinat pels franquistes, sempre sabent-se riure d'ell mateix. 

"Monolingüe i infraeducat en el meu país imperfecte, sí. Però he estat a la tomba de Whitman. A la de Dickinson, també. Els nostres grans poetes estan allà on les pedres diuen. No hi ha bales als seus caps. I els seus llibres no van ser prohibits pels nostres líders. Aviseu-me si mai trobeu Lorca".

També ha rebut moltes crítiques per mostrar els dos bàndols com a "franquistes i catalans". Les xarxes li han recordat que algunes persones formaven part dels dos grups a la vegada, fet que el creador ha contestat citant un lema franquista: "una patria, un estado, un caudillo". Amb això l'autor de The Wire ha explicat que el règim de Franco anava en contra de l'autonomia de les regions. Fins i tot ha citat l'assassinat de Companys. També ha parlat de l'actual conflicte sobre la independència de Catalunya i ha criticat la repressió policial viscuda l'1-O. 

"Quan vegi a un català agafant una urna, empentant persones i marxant amb ella, m'hi pararé a reflexionar. Fins llavors, aniré amb les persones que volen comptar vots".

The first time I see a Catalonian grabbing a ballot box, shoving people aside and walking away with it, I'll pause and reflect. Until then, I always go with people who want to count votes.

Però no totes les mencions han estat serioses. També hi ha hagut espai per confusions divertides. Simon ha confós el significat de l'expressió "olé tus cojones", pensant-se que era un insult quan en realitat volia ser una mostra de suport. Tot i això, ha assumit l'error. 

"D'acord. He perdut tot el matí insultant les mares i l'escassa retòrica d'espanyols franquistes i feixistes a Twitter. Però he après que "olé tus cojones" és un complement. Així que és un empat". 

També amb to humorístic han reaccionat a la inesperada discussió molts periodistes i experts en ficció televisiva.

Fins i tot el vicepresident Pablo Iglesias s'ha disculpat de broma per haver causat tot això i ha aprofitat per donar idees de sèries al productor. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —