Temença i preocupació pels nous rebrots a Catalunya.
Per Ona Boada
Publicat el 10 de juliol 2020

El confinament del Segrià, la mascareta obligatòria, la sobrecàrrega de feina als Centres d'Atenció Primària... Quan semblava, per Sant Joan, que ja deixàvem enrere la pandèmia més dura dels últims temps, els fets demostren el contrari. I, de fet, els missatges volgudament tranquil·litzadors i amb to triomfal de la majoria de polítics han anat donant pas a discursos molt més prudents i, fins i tot, temorosos. L’Ajuntament de Tarragona va mostrar-se molt preocupat pel nou brot a la ciutat i, tal com expressava el seu portaveu, Xavier Puig, “la pandèmia no s’ha acabat”, de manera que no descarten posar en marxa les mesures més estrictes que considerin pertinents si la població no és “autoresponsable”.

Els rebrots recents arreu del territori, però en especial al Segrià, no fan pensar, tampoc, en expectatives gaire més esperançadores. Coincidint amb la primera mort per coronavirus dins d’aquesta comarca des de feia gairebé 20 dies, a 150 quilòmetres de distància l’Ajuntament de Barcelona també ha manifestat, en boca de la seva regidora de Salut, Gemma Tarafa, que la taxa de contagis a la ciutat durant la primera setmana de juliol és equiparable a la de principis de juny, amb 170 i 140 casos positius de Covid-19, respectivament. Les xifres no enganyen.

Si ens endinsem a la comarca del Segrià, el punt més crític, la presència de prop de 30.000 temporers, alguns dels quals no disposen ni de casa ni de feina, no ho fa pas més senzill. És el cas de Yassin, per exemple, que s’hi va desplaçar amb motiu de la Fira de la Fruita i que no ha pogut ni treballar ni abandonar la zona, a causa del confinament. Un confinament, segons l’epidemiòleg, Oriol Mitjà, “insuficient”, ja que essent perimetral només evita la propagació del virus a altres indrets de Catalunya, però que no n’atura la transmissió dins la zona sanitària de Lleida. A més a més, l’expert afirma que ens trobem actualment a la “casella de sortida de l’epidèmia” i que, atès que hi ha una manca de control de les cadenes de transmissió i que hi ha hagut més de 500 casos positius en una setmana, “la situació és molt preocupant”. I preocupació, també, la que ha denotat el missatge de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, demanant mecanismes per fer complir la quarantena als infectats per coronavirus.

Les xifres descontrolades, els nous contagis, la por i la fatiga és una barreja que es respira a tot Catalunya, però, especialment als Centres d’Assistència Primària. Al CAP d'Alcarràs s'han triplicat les visites de pacients amb Covid-19 en l’última quinzena, amb un alt percentatge de positius. “A cada prova hi ha més possibles positius que abans”, afirma Sergi Gòdia, metge de Torres de Segre, qui afirma que tot el personal es troba de manera global “molt cansat tant físicament com emocionalment”, per la qual cosa reclamen reforços per tal de poder fer front a tot el que ha de venir.

El metge de família de Torres de Segre, Sergi Gòdia, a la seva consulta

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —