Creix el malestar per una beatificació amb 600 persones a la Sagrada Família
Per Redacció i ACN
Publicat el 07 de novembre 2020

La Sagrada Família ha acollit aquest dissabte la beatificació de Joan Roig Diggle, un jove catòlic de 19 anys que va ser afusellat per milicians anarquistes a principis de la Guerra Civil, el 12 de setembre del 1936. L'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha presidit una cerimònia que ha coincidit amb el 10è aniversari de la consagració de la basílica (el 7 de novembre del 2010, a càrrec del llavors papa Benet XVI). L'acte religiós ha comptat amb l'assistència d'unes 600 persones –un terç de l'aforament de la Sagrada Família a causa de les restriccions per la pandèmia de Covid-19-, amb distància mínima d'1,5 metres entre els feligresos i mascareta obligatòria.

La nombrosa presència d'assistents enmig de l'estat d'alarma i les restriccions fixades pel Procicat ha provocat nombroses protestes a les xarxes socials. La CUP i Jéssica Albiach, presidenta d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya, han piulat per mostrat el seu malestar.

"Fa més d'un any, concretament el dia 3 d'octubre del 2019, el papa Francesc ens va sorprendre gratament amb l'aprovació del decret de beatificació d'un jove de la nostra arxidiòcesi: Joan Roig Diggle", ha començat Omella la seva homilia. "I la providència ha volgut que la celebració d'aquesta beatificació s'esdevingui durant l'any litúrgic en el qual l'objectiu del nostre pla pastoral diocesà és, precisament, el treball amb els joves. Joan Roig Diggle és per a tots, però especialment per als joves, un testimoni d'amor a Crist i als germans", ha continuat l'arquebisbe de Barcelona, que ha concelebrat la cerimònia amb el cardenal i arquebisbe emèrit Lluís Martínez Sistach i el nunci apostòlic de la Santa Seu a Espanya, monsenyor Bernardito Auza.

"Va ser un home d'acció i pregària"

Omella ha relatat els orígens de Joan Roig Diggle, de família profundament creient i de com va ser batejat a la parròquia de la Puríssima Concepció de Barcelona el 1917 abans de traslladar-se al Masnou (Maresme). "En Joan impressionava a tots des de molt jove per la seva vida espiritual i el seu amor per l'eucaristia", ha recordat l'arquebisbe de Barcelona, que també ha destacat que la fe del beat "el va fer sensible davant les injustícies del seu temps". "El nostre jove màrtir va ser reconèixer l'existència d'un anhel de justícia social en el sí de la societat. Joan conscient d'aquesta situació, similar a la que actualment ens toca viure, volia transformar la societat, però no des de la violència, sinó des de l'Evangeli", ha apuntat Omella en la seva homilia.

"Joan va ser un home d'acció i pregària, un veritable testimoni de l'amor a Déu i als germans. La seva unió a Déu el va portar a lliurar la pròpia vida tal com ho va fer Crist", ha assenyalat l'arquebisbe de Barcelona. En una carta pastoral prèvia de principis de novembre, Omella ja havia reivindicat la figura de Joan Roig. "No és una figura d'un temps llunyà. La seva manera de ser i de fer parla en el nostre temps, complex i difícil, que coneix el flagell de la pandèmia del coronavirus, que ha estès el sofriment i la solitud, i que està provocant la mort de milers de persones, la majoria gent gran", va sentenciar l'arquebisbe de Barcelona.

"Avui és un dia molt especial per a la gent del Masnou"

"Som davant d'un jove de dinou anys, treballador i estudiant, home de cultura sòlida i infatigable lector dels documents papals, que és capaç de comunicar el valor immens que té el pensament social de l'Església", va concloure Omella. A la cerimònia de la Sagrada Família hi han assistit, a més dels familiars del flamant beat, autoritats i membres de l'Associació d'Amics de Joan Roig, que fa prop de 30 anys –l'any 1993- va començar a promoure la causa. No ha faltat a la cita el que va ser rector de la parròquia de Sant Pere del Masnou entre 2013 i 2018, Ignasi Fuster. "Avui és un dia molt especial per a la gent del Masnou", ha reconegut Fuster, que ha lamentat però que amb les restriccions de mobilitat de cap de setmana moltes persones no s'han pogut desplaçar a Barcelona.

La nit de l'11 de setembre de 1936, els milicians van endur-se per la força Joan Roig Diggle, que es va acomiadar de la seva mare en anglès amb 'God is with me' –Déu està amb mi'-. La patrulla de les joventuts llibertàries de Badalona, després de diversos desplaçaments, el va portar al costat de cementiri de Santa Coloma de Gramenet, on va ser assassinat amb cinc trets i un de gràcia al clatell. Li van permetre dirigir-los la paraula. Les últimes que van sortir dels seus llavis van ser: "Que Déu us perdoni com jo us perdono". La tomba de Joan Roig va reposar al cementiri de Santa Coloma fins al seu trasllat a la Parròquia del Masnou.

Protesta del sindicat SUT a la Sagrada Família

En paral·lel, l'entrada dels feligresos s'ha vist acompanyada d'una sorollosa protesta de treballadors de la secció sindical SUT de la Sagrada Família (servei d'atenció al visitant). Els empleats es troben en vaga indefinida des del 26 de setembre per denunciar que la plantilla "treballa més hores de les pactades" per contracte i exigir que es desafecti l'ERTO.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —