Creix la tensió al carrer a l'espera dels recompte electoral als EUA
Per ACN i Mar Bermúdez
Publicat el 05 de novembre 2020

Milers de ciutadans partidaris de Trump han sortit als carrers de diferents ciutats arreu dels Estats Units per protestar contra el recompte de vots que encara té lloc a Arizona, Nevada, Geòrgia, Pennsilvània, Carolina del Nord i Alaska. El candidat a la reelecció ha tuitat "ATUREU EL RECOMPTE!", després que ell i els seus representants i familiars hagin fet declaracions proclamant-se guanyadors, i hagin denunciat suposades males praxis en el recompte i les votacions per correu i incitat una batalla legal per aturar el recompte.

El missatge curt però determinant que Donald Trump va enviar als seus votants la matinada del dia 3 de novembre, en què va acusar els demòcrates de "robar" les eleccions, va ser la guspira per tornar a fer aflorar la polarització existent al país. Mentrestant, el candidat demòcrata, Joe Biden, piulava en un to totalment diferent que "cal comptar cada vot".

Les paraules de Trump encenen els seguidors

Trump ha posat en dubte la legalitat del recompte i, de facto, la solvència del sistema democràtic als Estats Units; fet que ha provocat l'aparició de protestes en diverses localitzacions en alguns dels estats amb percentatges més ajustats. Els seus seguidors es concentren davant dels centres electorals i demanen aturar el recompte, encara que en alguns llocs el missatge és contradictori.

A Arizona, per exemple, on Trump està retallant distància amb Biden, un grup de seguidors republicans, alguns d'ells armats, han iniciat una protesta davant d'un col·legi electoral on s'estava fent el recompte. Arizona és un estat que mitjans com AP o Fox han declarat que serà per Biden, però que d'altres com CNN creuen que encara podria caure per al seu rival.

Un altre exemple és Pennsilvània, on el demòcrata Joe Biden ha retallat molta distància a Trump gràcies al vot anticipat i els analistes apunten que fins i tot podria arribar a guanyar.

A Geòrgia, que ja té un 99% dels vots escrutats, la pugna és extrema, amb una diferència de només uns 18.000 vots a favor del republicà.

Tot i això, el recompte és molt i molt ajustat en tots els estats que encara estan en joc i la cursa es complica pels recursos judicials que impulsa l'equip de Trump. En concret, el republicà ha qüestionat els recomptes de Pennsilvània, Wisconsin, Geòrgia i Michigan, tots ells estats on el republicà ha perdut davant de Biden. Trump també s'ha autoproclamat guanyador en la majoria d'aquests estats, sense cap confirmació oficial. Fins i tot a Twitter els seus missatges surten marcats amb un avís d'informació enganyosa.

Davant de les sentències de Trump, Biden ha respost amb una proposta clara que ha fet pública a Twitter: "Donald Trump no decideix el resultat d'aquestes eleccions i jo tampoc. Els americans decideixen. Per això hem llançat el Fons de Lluita Biden, per assegurar que cada vot sigui comptat". Un recull de donacions per dedicar-les a reforçar qualsevol procés necessari dins del marc electoral i del recompte per garantir-ne el bon funcionament i eficiència.

El que és oficial i segur és que el recompte encara continua i que, a causa d'alguns imprevistos com ara un problema de software a Gwinnett, Atlanta, encara trigaran. No hi ha un guanyador clar, però Biden sembla tenir més opcions d'entrar a la Casa Blanca perquè ha recuperat estats industrials com Wisconsin i Michigan.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —