Crims.cat
Per EFE
Publicat el 30 de gener 2022

Crims.cat, la col·lecció de novel·la negra en català de l'editorial Alrevés, ha celebrat el seu desè aniversari, mentre prepara una nova col·lecció de novel·la gràfica de gènere negre i l'aliança amb Sajalín editors per a la publicació d'un títol a partir del 2023.

L'editor d'Alrevés, Ilya Perdigó Kerrigan, ha explicat aquest divendres en conferència de premsa que a partir del 2023 començarà crims.cat còmic, "una nova línia de novel·la gràfica de gènere negre, per buscar l'atenció d'un lector juvenil".

L'acord amb Sajalín editors, "una altra editorial independent barcelonina que s'ha centrat amb èxit en la recuperació de novel·les nord-americanes del gènere", contempla per la seva banda "recuperar un títol a l'any".

Aquest acord, que començarà també el 2023 i tindrà una durada inicial de tres anys, propiciarà que Sajalín i crims.cat publiquin el mateix títol en castellà i català, respectivament, al mateix temps i coordinant la comunicació.

El director de crims.cat, Alex Martín, ha recordat que en aquests deu anys, s'han publicat en la col·lecció 65 títols, unes xifres que la situen al mateix nivell que les grans col·leccions de la història del gènere en llengua catalana com "La Cua de Palla" d'Edicions 62, que va dirigir Manuel de Pedrolo, que va durar set anys i va publicar 71 títols, i "La Negra" de La Magrana, que amb Jaume Fuster al capdavant va llançar 65 títols en deu anys.

"Crims.cat -ha subratllat Martín- és una col·lecció d'autors, no de títols, que ha publicat recuperacions de títols oblidats, descatalogats o inèdits en català".

És una "col·lecció eclèctica" que dona cabuda a tota mena de gèneres i hibridisme, ha dit Martín, qui ha recordat el recent projecte de mescla de formats, l'antologia "Somia Philip Marlowe amb xais elèctrics", que combinava la novel·la negra i la ciència-ficció.

En aquesta mateixa línia, ha anunciat Martín, se situa una nova antologia de "steampunk", un subgènere que, al contrari que el futurista "ciberpunk", es desenvolupa en universos generalment basats en l'època de la indústria de vapor, generalment al Londres victorià vuitcentista, amb uns aires retrofuturistes.

Aquesta nova antologia, ha precisat el director de la col·lecció, estarà a punt a final d'aquest any o principis del 2023. Crims.cat continuarà amb el ritme de publicació de set o vuit títols anuals, que "permet treballar cada títol amb intensitat".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —