Casament
Per ACN i Redacció
Publicat el 05 d’octubre 2020

Bodes postposades, anul·lades o amb mascaretes i sense ball. Aquesta és la nova realitat d'un sector castigat per la pandèmia, amb una caiguda de la facturació del 85 % des de mitjans de març. En tot l'Estat, el sector nupcial ha patit un impacte de 3.500 milions d'euros en els últims sis mesos. "El 2020 havia de ser un any extraordinari", lamenta el president de l'Associació d'Empreses d'Esdeveniments i Casaments de Catalunya (AEGECat), Pep Minguell. El sector es considera "catastròfic" i es reivindica com a "segur", ja que ofereix esdeveniments privats i permet la traçabilitat dels clients. Així mateix, critica la reducció de les taules per a sis persones i la limitació de tancar a la una de la nit.

Més enllà de l'obligació de portar mascareta, utilitzar habitualment el gel hidroalcohòlic i respectar la distància de seguretat, el sector de les bodes ha hagut de fer front a altres restriccions. "Una de les mesures que ha catapultat els casaments és la prohibició del ball", afirma Minguell. "Ens han catalogat com a empreses d'oci nocturn i no ho som", afegeix. 

L'obligació de reduir les taules a sis persones ha estat la gota que ha fet vessar el got. "Molts nuvis, si tenien dubtes sobre si celebrar la boda, s'han decantat per no fer-ho", explica el director general i propietari de Cal Blay empresa dedicada als càterings i l'organització d'esdeveniments, Santi Carda.


"Molts nuvis, si tenien dubtes sobre si celebrar la boda, s'han decantat per no fer-ho"


El decret de l'estat d'alarma va comportar l'ajornament de gairebé tots els esdeveniments i el sector esperava una recuperació en el segon semestre. "Teníem l'esperança que venia el bon temps i que els esdeveniments es podrien fer", afirma Carda. La realitat ha estat diferent i les noves restriccions han conduït a una caiguda de casaments importantíssima a partir de juliol, un mes nefast per al sector. "Aquest any només s'estan celebrant un 30% de les bodes que tindrien lloc en un any normal", afirma la cofundadora i directora general de Bodas.net, Nina Pérez.

Què passarà ara?

De cara als pròxims mesos i fins al març de l'any vinent, el sector ja no té previsions de celebrar més casaments. "Estem en una situació molt delicada, perquè ens queden molts mesos per endavant", afirma Carda. El seu grup va facturar prop de vuit milions d'euros l'any passat i preveu tancar aquest any amb una xifra de negocis d'1,5 milions. "Si no es poden generar ingressos, moltes empreses posaran el cadenat definitivament", adverteix. Minguell calcula que és possible que un 50 % de les companyies del sector tanquin si no s'apliquen mesures d'aquí a finals d'any.

"El nostre objectiu i la nostra esperança es troba en les bodes de 2021 i 2022", afirma la directora general de Bodas.net. L'any que ve està bastant ple pels casaments previstos pel mateix any i els posposats a conseqüència de la pandèmia i moltes parelles ja estan fixant dates pel 2022.


"El nostre objectiu i la nostra esperança es troba en les bodes de 2021 i 2022"


Cal Blay, per exemple, celebra 200 bodes anuals de mitjana. De cara l'any vinent, en té 220 contractades. Tot i això, Carda assegura que el 2021 les empreses del sector no generaran molts més ingressos. "A nosaltres ja ens agradaria, però no és viable", lamenta. La concentració de les bodes en caps de setmana de bon temps limita l'activitat dels organitzadors de casaments i serà difícil compensar les pèrdues d'aquest any.

Els convidats d'una boda amb mascaretes. / Bodas.net

'Microweddings' o bodes íntimes

La situació sanitària també ha provocat un canvi en els formats dels esdeveniments. "El més significatiu és el descens del nombre de comensals", explica el director general de Cal Blay. Les restriccions imposades per les autoritats, les limitacions d'aforament o la impossibilitat de fer viatges internacionals han provocat una reducció en el nombre de convidats.

"Podem parlar de microweddings o bodes íntimes, i també per fases, ja que moltes parelles decideixen que faran una segona celebració més gran amb la resta de convidats quan es pugui celebrar sense restriccions", explica Pérez.

Reclamacions

La directora general de Bodas.net reclama a les administracions que considerin el sector amb característiques diferents de la restauració i l'oci nocturn. "Els assistents estan totalment localitzats i la traçabilitat està molt controlada", resumeix. A més, el president de l'AEGECat afirma que la majoria dels convidats són grups de convivència dels nuvis.

Minguell considera que els crèdits ICO són vàlids, però recorda que no deixa de ser endeutament extern que s'haurà de tornar amb interessos. Davant aquesta situació, reclama una alliberació o rebaixa del pagament dels lloguers i una quitança d'impostos com l'IVA o IRPF.

Carda, al seu torn, també reclama ajudes, però remarca la importància d'especificar bé les noves normatives. "Quan diuen que no es poden fer reunions de més de sis persones, la gent automàticament pensa que no es poden celebrar bodes o fer banquets", explica. El director general de Cal Blay demana traslladar a la població un missatge entenedor i avisa que la confusió minva encara més la salut del sector.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —