In Risus
Per ACN
Publicat el 01 de desembre 2021

Barcelona estrenarà l'any vinent un gran festival d'humor amb una setantena d'actuacions de grups còmics i monologuistes en una desena de teatres de la ciutat entre el 16 i el 20 de març. Berto Romero, No Te Metas En Política, Valeria Ros, Txabi Franquesa o el podcast La ruina són alguns dels artistes anunciats, a l'espera de confirmar l'actuació d'Ignatius Farray (La vida moerna) al Palau Sant Jordi.

Els organitzadors del festival Cruïlla i l'agència estatal d'humoristes MPC són els impulsors d'aquesta nova cita cultural fruit del bon moment artístic i d'acollida d'aquest gènere, i que aspiren a convertir-lo en "l'esdeveniment de referència al Sud d'Europa". La programació és estatal, però en properes edicions es farà més internacional.

MPC Management és l'agència de management d'artistes còmics més important de l'Estat, amb artistes com Berto Romero, La Vida Moderna, No te metas en política, Santi Rodríguez, Pablo Ibarburu, Valeria Ros o Sara Escudero, tots ells programats a la primera edició de l'In Risus, juntament amb altres.

El seu responsable, Pau Gil, ha explicat aquest dimarts que la col·laboració amb el Cruïlla neix fruit de l'interès del festival pel món de la comèdia (ja fa uns anys que el festival musical barceloní programa monologuistes dins del seu Comedy Corner) i de la seva percepció que el sector "demandava" la creació d'un certamen de l'ambició de l'In Risus.

"Durant una setmana volem ser la ciutat del món amb més riures per càpita", ha proclamat. Gil s'ha referit al "potencial" de la ciutat de Barcelona per acollir-lo, en nombre d'equipaments i volum de públic: ara mateix el festival té confirmats deu teatres (l'Apolo, la Sala Barts, el Teatre del Raval, el Jove Teatre Regina, l'Aquitània Teatre, el Teatre Borràs, el Bosque, el Teatre Goya i la Sala Apolo), més un gran emplaçament com és el Sant Jordi (amb capacitat per a 18.000 espectadors), però se n'hi podrien sumar més. De la mateixa manera, el cartell que s'ha presentat aquest dimarts probablement es farà més gran.

A més, els organitzadors volen que la setmana del 16 al 20 de març suposi una autèntica cita per a tot el sector, i per això els artistes seran convidats a passar els quatre dies de festival a la ciutat, i s'organitzaran trobades professionals i cites paral·leles als espectacles programats.
Apolo epicentre? Jornades?

L'humor en català, sobretot al Teatre del Raval

Els organitzadors han assegurat que l'humor en català tindrà almenys un espai reservat al festival. Concretament, el Teatre del Raval acollirà les propostes de comèdia "km zero", de la mà de Tomàs Fuentes. En tot cas, Pau Gil ha dit que els espectacles en aquesta llengua es veuran també en altres teatres, amb monologuistes com Txabi Franquesa o Guillem Estadella.

Un dels plats forts de la primera edició és l'espectacle d'Ignatius Farray La Vida Moderna, que a dia d'avui omple el Wizink Center de Madrid. Per això el xou s'ha programat al Palau Sant Jordi, tot i que encara no es posa a la venda perquè el còmic no travessa un bon moment de salut i des del festival no han volgut posar-li pressió confirmant la data. El Sant Jordi podria acollir algun altre espectacle per al gran públic, segons fonts de l'organització.

Aquest emplaçament, i la suma d'artistes i equipaments participants donen la mesura de la "pretensió" d'aquest festival, en expressió de l'actor Txabi Franquesa, també programat al certamen. "Ara començo a notar que la comèdia és el rock and roll real, i igual com la música ha anat tenint els seus emplaçaments fins a arribar al gran públic amb festivals, amb la comèdia està passant el mateix", ha analitzat l'humorista.

L'altra dada que ajuda a entendre la dimensió de la proposta n'és el  pressupost: un milió d'euros, amb aportacions encara per tancar tant de l'Ajuntament de Barcelona mitjançant l'ICUB, com de la Generalitat, a través de l'Institut Català d'Empreses Culturals. Les entrades de l'In Risus es posen a la venda aquest vespre, amb opció de compra tipus abonament per a més d'un espectacle.

A més dels citats, també participaran en el festival el trio de còmiques Calladitas estáis más guapas, Andreu Casanovas, el duet Venga Monjas, David Fernández, Toni Moog, i la col·laboració entre Ana Morgade i Charo López, entre altres. El Victòria acollirà dues propostes còmiques infantils, i també ha previst algun espectacle musical. De cara a l'any vinent, la intenció del certamen és poder programar artistes vinguts de fora, i particularment alguns dels grans noms de la comèdia anglosaxona.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —