Cuba anuncia la unificació de la seva moneda - Diari de Barcelona

CRISI ECONÒMICA CUBA
Cuba anuncia la unificació de la seva moneda
El president Díaz-Canel confirma la desaparició de la cartilla de racionament i la fi de la dualitat monetària
El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, va informar dijous de la desaparició de la cartilla de racionament —amb la qual els cubans adquireixen productes bàsics a preus subvencionats— després que es produeixi l'esperada unificació monetària i canviària al país. Aquesta anirà acompanyada també de mesures econòmiques com la reforma dels salaris i les pensions, que pujaran per ajustar-se a la previsible inflació, o l'eliminació d'allò que el Govern consideri "subsidis innecessaris".
En una compareixença televisiva especial, Díaz-Canel acompanyat del primer ministre, Manuel Marrero, va explicar que aquesta cartilla de racionament amb gairebé sis dècades d'història es mantindrà vigent solament en una primera etapa després de la unificació monetària. No van donar una data exacta, però es va instar els ciutadans a romandre atents als pròxims anuncis del govern.
La llargament posposada unificació monetària consistirà en l’eliminació del pes cubà convertible (CUC), creat en 1994 i paritari amb el dòlar, la qual cosa deixarà al pes cubà (CUP), equivalent ara mateix a 4 cèntims de dòlar, com l'única moneda local.
Això succeeix en un moment de forta crisi econòmica que ha portat a Cuba a aplicar una "dolarització parcial" de la seva economia —terme que per primera vegada va enunciar avui el mateix Díaz-Canel— amb polèmiques mesures en els últims mesos com l'obertura de supermercats i comerços en els quals no s'accepten les monedes locals i només es pot pagar en divises amb targeta.
Si bé el president cubà ha reconegut que la unificació de la moneda "no és una solució màgica" als problemes econòmics, sí "ha de conduir a un augment de la productivitat laboral" i ha insistit que seran respectats els diners actuals que posseeixi la població.
La dualitat monetària és vigent des del 1994 com a part d’una política financera conseqüència del col·lapse de la Unió Soviètica, principal soci econòmic de Cuba fins a aquest moment. La desaparició del camp socialista va provocar a l’illa una forta crisi econòmica, i va produir-se una caiguda del 35 % del PIB.
La fi de la cartilla
Díaz-Canel ha anunciat l’eliminació de la cartilla de racionament. En una primera etapa, però, es mantindrà aquesta llibreta "com un mecanisme que assegura l’accés de la ciutadania a la compra d’articles bàsics en condicions de dèficit d’oferta i protegeixi contra les intencions d’acaparament i l’especulació".
"Després, quan els nostres mercats tinguin una altra situació i avancin un grup de relacions econòmiques i financeres al país, haurem d’anar evolucionant per anar suprimint la llibreta", ha explicat el mandatari sense donar terminis concrets de quan podria fer-se aquest pas històric que afectarà el dia a dia de la població de l’illa.
Aquest nou paquet de mesures es produeix també a conseqüència de les recents sancions econòmiques imposades des dels Estats Units. El president ha denunciat que aquest augment de les polítiques en els últims mesos tenen finalitats electorals, ja que des de Washington s’intenta acontentar els grups d’opositors de Miami de cara a les eleccions del 3 de novembre.

