Retrat de l'activista Jordi Cuixart.
Per ACN
Publicat el 15 de gener 2022

Jordi Cuixart deixarà de ser president d'Òmnium. Així ho ha anunciat aquest divendres en una entrevista a Rac1, on ha argumentat que és el moment de "nous lideratges". Ni Cuixart ni l'actual vicepresident, Marcel Mauri, es presentaran a la reelecció, en la propera Assemblea General Ordinària. Si les bases ho ratifiquen, el nou president serà Xavier Antich, tal com ha explicat el mateix Cuixart. Antich (la Seu d'Urgell, 1962) és filòsof, escriptor i professor de la Universitat de Girona, i president de la Fundació Tàpies. Cuixart, proclamat a finals del 2015, deixa el càrrec després de més de sis anys, i d'haver mantingut el càrrec estant empresonat per l'1-O.

Cuixart deixa la presidència d'Òmnium perquè "calen nous lideratges". L'activista ha explicat que tant ell com Mauri han considerat que "ja estava bé" haver complert dos mandats, i que no es presentaran a la reelecció en la propera Assemblea ordinària de l'entitat. Cuixart proposarà que Antich sigui el pròxim president d'Òmnium, i ha insistit que ell no plegarà com a "activista" ni soci de l'organització cultural, i s'hi ha posat "a disposició". Cuixart i Mauri han descartat entrar a la política convencional.

L'encara president d'Òmnium ha enviat un missatge a la classe política actual per demanar més relleus: "Necessitem nous lideratges, i la societat és capaç de generar-los. Hem de deixar espai perquè puguin aflorar. De fet, és el millor servei que podem fer al país". "Ningú és imprescindible ni important", ha afegit Cuixart, que alhora ha subratllat que no s'ha de "renunciar a referents tan importants" com els de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Anna Gabriel, Toni Comín o Marta Rovira. D'aquesta manera s'ha acomiadat per Twitter. 

Cuixart també ha aprofitat per lloar Antich, de qui n'ha destacat que és una persona "molt culta, sàvia, sensible, la feminitat feta home, i de consens". L'encara president ha dit, del seu possible successor, que "ho farà bé" i que "s'hi deixarà la pell", seguint el llegat que va deixar la també presidenta Muriel Casals. Cuixart també ha explicat que entre ahir i avui ha informat de la seva decisió al president de la Generalitat, Pere Aragonès; l'expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont; l'exvicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras; i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

Cuixart va entrar a la Junta d'Òmnium —sota la presidència de Casals— quan l'entitat tenia uns 10.000 socis i sòcies, i la deixarà amb la xifra de 192.000 persones a les bases.

Mauri, "emocionat"

Mauri també ha entrat en directe a Rac1, via telefònica, encara amb Cuixart a l'estudi. El vicepresident s'ha mostrat "emocionat" i "agraït" a Cuixart, i ha asseverat que tots dos han intentat fer el que Casals els va ensenyar: "Estar al servei de les persones". Mauri, que va ser la cara pública d'Òmnium quan Cuixart estava empresonat, ha reiterat que el seu rol no era el de tenir més protagonisme, i que per això ara no vol optar a la presidència: "Vaig deixar clar que jo era de l'equip del Jordi, i que quan ell plegués jo l'acompanyaria. Soc fidel a la meva paraula", ha conclòs Mauri.


 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —