La forja
Per ACN i Pere Mercader
Publicat el 29 d’octubre 2020

Aquest migdia, l'esquerra independentista ha convocat els mitjans davant del Departament d'Interior per fer públic un possible cas d'espionatge per part dels Mossos d'Esquadra a organitzacions com la CUP, La Forja, Arran o Sindicat de Llogaters, a més del diari digital Vilaweb. Les detencions presumptament relacionades amb Tsunami Democràtic han fet plantejar-se a les organitzacions endarrerir l'acte, però finalment s'ha dut a terme tot i la poca presència de mitjans tenint en compte les dures acusacions. El presumpte cas d'espionatge digital, destapat per La Directa, afectaria de ple a la Generalitat.

Les organitzacions denuncien suposades suplantacions d'identitat en diversos correus electrònics que buscarien aconseguir informació interna de les seves formacions, i asseguren que les IP d'alguns correus es correspondrien amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat i amb el complex d'Egara dels Mossos d'Esquadra. D’altres IP es localitzarien a Madrid, tot i que no podrien concretar de quina organització es tractaria. Tant el cos policial com el CTTI, però, neguen "cap actuació d'espionatge, suplantació d'identitat i accessos autoritzats".

En declaracions al Diari de Barcelona, Lluna Berlanga, portaveu de La Forja, assegura que al gener van començar a notar "interferències comunicatives" dins de la pròpia organització, amb correus estranys sol·licitant informació no usual a nuclis locals. Paral·lelament, Berlanga va rebre correus de diaris digitals demanant informació "molt personal i bastant secreta amb un modus operandi sospitós". La Forja es va posar en contacte amb altres organitzacions que asseguraven que també estaven vivint casos similars.

A l'estiu "era gairebé cada dia", assegura la portaveu. Berlanga explica que una organització es va posar en contacte amb ella i li va fer saber d'un correu que demanava "calendaritzacions concretes" que la portaveu no havia sol·licitat. A partir d'aquests indicis van contactar amb La Directa perquè investiguessin. 

Alerta Solidària ha anunciat que ja ha presentat una querella criminal per suplantació d'identitat i revelació de secrets en nom de Lluna Berlanga, ja que asseguren que diversos correus intentaven “fer-se passar” per ella. També han avançat que "de manera imminent" se'n presentarà una en nom de La Forja i una altra en nom de la CUP, organitzacions a les que, segons afirmen, se'ls va falsejar correus electrònics.

Berlanga assegura que el cos policial català s’hauria fet amb calendaris de reunions, estatuts, noms de militants i documentació interna de les organitzacions. "M’han suplantat la identitat", afirma la portaveu de La Forja i acusa el Govern de "joc brut i clavegueres". Berlanga és taxativa: “tenim enemics a casa nostra, alguns d’ells pagats per la Generalitat”.

Desenes d'organitzacions podrien estar afectades

Maria Sirvent, de la CUP, ha acusat els Mossos d’Esquadra de suplantar la identitat del seu partit polític. I ha argumentat que, com en anteriors casos d’espionatge, el Parlament hauria de posicionar-s’hi en contra. Arran de la publicació del reportatge de La Directa, Xavi Pellicer, d’Alerta Solidària, ha assegurat que “desenes de col·lectius han comunicat a Alerta Solidària que també han rebut aquest tipus de correus”.

Una de les tècniques d’espionatge presumptament utilitzada hauria estat la de "falsejar una adreça existent de manera sistemàtica a través d’un programa gratuït", segons afirma Alerta Solidària. En un dels casos, la policia catalana hauria suplantat la identitat del diari digital VilaWeb. També haurien accedit a correus d’ús poc freqüent del servidor propi de la CUP o Arran, per així poder demanar informació en el seu nom i sense aixecar massa sospites. Una de les pistes que va induir sospites a les organitzacions era un número de telèfon de contacte recurrent en aquests presumptes correus falsos.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —