Cupido se suma al teletreball - Diari de Barcelona
APPS DE CITES
Cupido se suma al teletreball
Es disparen els usuaris de les aplicacions de cites a causa de la pandèmia

El nombre d’usuaris registrats en aplicacions de cites com Tinder, Badoo o OkCupid va augmentar un 13,5% durant el confinament. Es tracta de dades de la plataforma eròtica Platanomelón, que va realitzar una enquesta en la qual van participar més de 8.000 usuaris. Aquestes tendències es mantenen un any després de la fi del confinament domiciliari total.
Ara, però, entre els nous i els vells usuaris s’ha estès la preocupació per un possible contagi en cas de portar la conversa de la pantalla a la vida real. Les fotografies lluint mascaretes són molt usuals entre els perfils registrats, i, en alguns casos, fins i tot s’han arribat a demanar tests d’antígens.
He tenido una cita y el chico me ha traído un test de antígenos. 2021 no deja de sorprender. pic.twitter.com/7bAGuqsqHF
— Sergi Santiago (@_sergisantiago) February 6, 2021
Potser és per això que polítics com Joe Biden han entès la rellevància de l’aplicació i han decidit que és una plataforma perfecte on fer publicitat a favor de la la campanya de vacunació. Com a iniciativa del govern dels Estats Units, els usuaris que certifiquin que han rebut la vacuna “seran premiats amb més presència a l’aplicació i altres compres dins la xarxa social”.
Més enllà de les mesures
Les dades d’ús de l’aplicació revelen que un 15% dels usuaris que la utilitzen tenen entre 20 i 24 anys. “Com que les discoteques estan tancades, i eren el lloc on normalment socialitzava més, no he conegut molta gent nova aquest darrer any. La gent que he conegut des de la pandèmia ha sigut per tinder o per quedades amb grups d’amics”, explica Aida Cuenca (20 anys), usuària de Tinder. Va registrar-se a l’aplicació perquè li semblava una forma molt “còmoda i útil” per conèixer gent nova.
En Nico Tophuria (20 anys) va començar a utilitzar Tinder perquè al sortir de l’armari no sabia on conèixer gent amb la mateixa orientació sexual que ell. De fet, un estudi realitzat per la Universitat de Stanford revela que un 40% de parelles heterosexuals es coneixen per internet, però en el cas de les parelles homosexuals la xifra augmenta fins al 60%. Després de tres anys a l’aplicació, el Nico explica que arran de la pandèmia nota que “la gent de les plataformes de dating es mostra més proactiva a quedar”. Des del 2016, Espanya és el país del món on més es lliga per internet.
Font: Tinder
Com se sent realment la gent, però, quan es proposa de quedar? La sexòloga Sílvia Pérez explica al Diari de Barcelona que la dinàmica de les plataformes de dating “s’assembla a un catàleg on la gent tria amb facilitat i busca satisfer la fantasia de sentir-se estimats”. El Martí Planas (21 anys) afirma que “moltes vegades les converses a través de les xarxes socials em són suficient, no em cal consumar res en persona”; Silvia Pérez anomena això “pseudorelacions”, vincles on només busquem cobrir la quota d’afecte i estima que considerem necessària per a nosaltres.
De fet, durant el període de confinament domiciliari, la pràctica de sexting i altres activitats sexuals a distància van augmentar en un 68%, segons l’enquesta de Platanomelón. Aquestes dades reforcen la idea que té Sílvia Pérez sobre com es construeixen les relacions actualment: la gent vol sexe, però a l’hora de la veritat no vol responsabilitats ni preocupacions de cap mena. “Atenc consultes de gent que porta un any parlant per Tinder, però que no vol veure’s en persona”, afirma.
El Joan Liaño (18 anys) confessa que l’enganxa el simple fet de “fer match amb una altra persona”, però que hi ha altres maneres de socialitzar “molt més sanes i profitoses” que no pas a través d’una pantalla. L’Aida Cuenca hi està d’acord: “crec que res es pot comparar amb les mirades i la química quan coneixes algú en persona des del primer moment”.
Malgrat que les dades demostren que lligar per Internet és la primera opció per a moltes persones (o de les úniques en una pandèmia), la sexòloga Sílvia Pérez adverteix dels riscos que comporta aquesta pràctica: “Tinder obvia el joc de seducció que suposa conèixer algú físicament, i això ens perjudica a l’hora de forjar un vincle més íntim amb l’altra persona”.

