- vídeos -
La directora ucraïnesa Nata Metlukh parla sobre la xenofòbia amb humor i color
Publicat el 16 de maig 2020
Duració 7.37 min.

Es pot parlar de la xenofòbia amb colors alegres i humor? L'animadora ucraïnesa Nata Metlukh ho aconsegueix: utilitza uns ninots dibuixats amb un estil desimbolt per trepitjar terrenys seriosos. Un immigrant arriba a un país del primer món, on es topa amb una sèrie de costums i normes extravagants però sobretot hostils amb ell, adonant-se al final que en aquesta suposada terra d’oportunitats ell no hi és benvingut.

Quins són els problemes principals d'algú quan arriba a un país? La llengua, la feina, l'allotjament, l'accés a serveis bàsics com hospitals, les diferències culturals i els prejudicis o la solitud són alguns dels temes que apareixen a Paper or plastic (Ucraïna, 2019). D'aquesta manera i sense perdre l'humor i la passió en cap moment, podem experimentar què és ser l'últim de la fila, fins que ja no podem més. És el primer curt independent de directora ucraïnesa després de graduar-se, i el va fer just quan feia deu anys que vivia fora del seu país d'origen. 

El títol, amb la conjunció "o", busca expressar l'elecció de l'immigrant, entre marxar o quedar-se. I és que la conjunció en si expressa precisament la diferència, la separació entre dues o més persones, coses o idees. Alhora també es tracta d'un eufemisme que s'utilitza en alguns països per anomenar als immigrants, per remarcar la diferència entre el paper i el plàstic. Per acabar d'arrodonir aquest joc conceptual, el protagonista acabarà treballant en una tenda d'aliments empaquetant amb paper o plàstic.

Si ens passegem pel making-of del curtmetratge hi podem trobar les idees despullades: apunts d'estructura, esbossos de personatges o notes d'elaboració del guió. També s'intueix l'exhaustiu procés de documentació a l'hora de representar, per exemple, el procés de sol·licitud d'immigració. En paraules de Metlukh, el protagonista és "un immigrant amb un somni ambiciós que intenta adaptar-se a un nou país, però la xenofòbia i les normes estranyes l'acaben obligant a tornar".

Paper or plàstic ha rebut una menció especial del Premi per a Estudiants d’Animació del Mecal 2020, Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona. Les projeccions del festival són normalment a l’Arts Santa Mònica però enguany ha hagut de celebrar la 22ena edició online.

L'animadora i il·lustradora Nata Metlukh (Ucraïna, 1982) es va graduar en Cinema per la Vancouver Film School i l'Acadèmia d'Arts d'Estònia, i actualment resideix a Sant Francisco. El seu treball de final de grau, Fears (2015) és un curt d'animació en què les pors es personifiquen per influir de formes diferents en la vida de les persones. Les seves obres es caracteritzen per una paleta de colors vius, per un dibuix simpàtic i per un ritme trepidant. Aquestes històries urbanes amb personatges atrevits han estat premiades internacionalment.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —