Curtmetratges en clau feminista per conscienciar i promoure la igualtat
Publicat el 26 de novembre 2020

L'educació és la base de la creació de la societat del demà. Valors com la igualtat de gènere, conscienciació sobre les desigualtats i la discriminació per raons de gènere són algunes de les moltes claus per a la revaloració de la societat. A partir d'aquesta premissa, l'Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) i Teleduca han impulsat un projecte anomenat "Nosaltres creem; entre totes construïm igualtat de gènere".

Es tracta d'un projecte educatiu dut a terme a l'Institut Emperador Carles amb les i els estudiants de 3r d'ESO i que consisteix a fer que l'alumnat creï diversos curtmetratges exposant situacions de desigualtat i discriminació de gènere habituals en el seu entorn. L'objectiu és que "els joves se sensibilitzin cap a les desigualtats i les discriminacions de gènere que es donen en el seu dia a dia i que això els porti després a sensibilitzar a les persones del seu entorn, tant dins de l'institut com fora", explica la tècnica d'Intervenció Social de l'ACPP, Maria Outomuro.

"És important que els joves es formin perquè es converteixin en ciutadans que estiguin conscienciats i sensibilitzats amb les injustícies que hi ha a la societat en què viuen", afirma Otomuro, "esperem que siguin agents transformadors de la seva realitat i s'impliquin al llarg de la seva vida en canviar allò que troben injust".

Otomuro comenta que es va decidir emprendre el projecte amb estudiants de 3r d'ESO perquè "parlant amb el professorat ens van dir que era a partir d'aquestes edats que ells identificaven que es començaven a donar situacions de discriminació de gènere entre els alumnes i ens semblava que era el millor moment per treballar-ho".

Els temes escollits

Les històries que els estudiants han escollit per als curtmetratges tracten sobre la igualtat, l'assetjament per raons de gènere i com actuar si n'ets víctima. També sobre com imaginen que seran els rols de gènere en el futur i, per fer-ho, han contactat amb entitats del barri de Sants que treballen per l'equitat de gènere per tal de recollir informació amb més profunditat.

El fet d'utlitzar un format audiovisual encoratja els estudiants ja que "estan molt acostumats a treballar amb pantalles i amb aplicacions i quan els hi dones l'oportunitat que siguin ells els qui facin tot el procés des de l'elavoració del guió, gravar les imatges i editar, gaudeixen molt del procés i això els anima després a fer difusió d'allò que han fet".

Els curtmetratges es podran veure a la pàgina web de l'Institut, i la tècnica d'Intervenció Social de l'ACPP assegura que "hi ha voluntat d'ampliar el projecte a més escoles" així com de crear-ne de nous. Des de l'ACCP es fa anualment una assemblea de sòcies i socis "que decideixen en quins temes volen focalitzar-se" i cada any sorgeixen noves idees per incentivar una educació en valors per al futur.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —