Fez
Per Joana Cabratosa Pons
Publicat el 07 de gener 2022

Daniel Fez (Oviedo, 1987) porta 7 anys creant contingut com a hobby a plataformes com Twitch, Youtube i Vine. Fa menys d’un mes va decidir passar-se a Tik-Tok, on els seus vídeos parodiant altres tiktokers han batut rècords.

@danielfez Como enterrar el teleñeco. #parati #humor #tiktokyyo ♬ sonido original - Dnez

Amb humor, el creador de contingut desmonta els consells dels gurús d’aquesta xarxa i ja frega els 291.000 seguidors en aquesta xarxa social. Per videoconferència, explica al Diari de Barcelona que la constància i creure en el que fa són els ingredients que l'han dut a fer el boom després de gairebé tota una vida produint audiovisual a les xarxes.


Parodies gent que a Tik-Tok dona consells. Quan eres més jove, eres més de donar-los o de rebre'ls?
De rebre'ls, jo he estat sempre necessitador de consells. Em van fer falta molts consells, sí. El que passa és que ara els consells que es donen són com a molt més pomposos, del tipus “Vols ser el teu propi cap? Guanyar molts diners? Vols ser milionari?”, i això no té res a veure amb la vida. 

Això que la gent que va de llesta donant consells ja passava d'abans o ara amb les xarxes s'ha exagerat?
Abans era com més pròxim: tenies un problema i ho parlaves amb algú pròxim, i et donava la seva experiència i tal. Ara és com que ha canviat, sembla que la societat té por d'expressar els seus sentiments. I veu per internet un paio o una paia que li diu la solució als seus problemes: no lligar, aconseguir exit, fortuna i conduir cotxes… I la gent s’hi aferra. Per falta d'intel·ligència emocional, de sentiments, de control de les emocions… no ho sé. Abans eren consells de veritat en proximitat i ara són com gurús venent fum. 


On creus que està la línia entre aconsellar i donar lliçons?
Per aconsellar algú has de conèixer la persona, perquè jo et puc dir això de “sigues el teu propi cap” però potser no tens la capacitat, no tots servim per a tot. Jo no crec que pogués portar una empresa de 100 empleats, no valdria. Crec que hi ha una diferència molt gran entre donar consells i dir: “Eh, tu que ets aquí i no et conec de res, pots ser el millor”. Que sí, pots ser el millor, però no en tot. 

Perquè decideixes obrir un compte de Tik-Tok i fer les paròdies, com et va sorgir la inspiració? 
Porto 7 anys fent vídeos per internet. Fa uns anys a Twitch o Youtube ja vaig fer algunes paròdies reaccionant a vídeos d’altra gent, tot i que no de manera constant. Però ara fa poc, un dia esperant uns amics per anar a fer el cafè, em va sortir un vídeo de Gianmarco dient “No entenc la gent que talla la pizza en 4 trossos, si pots tallar-la en 8 i en menges més”. Vaig fer un video reaccionant: “No et fot: talla-la en 20 i en tens una de familiar”. Vaig veure que va agradar i així vaig començar a buscar vídeos de consells absurds per reaccionar-hi.

D'on treus  els vídeos per a fer les paròdies?
Ara me n’envien molts, m'etiqueten dient “Dani fes el que saps”. Però si no és molt fàcil: entrant a la lupa del tiktok cerques “psicologia” o “com enamorar algú” i ja al tercer o quart vídeo et surt un espavilat d'aquests. 

@danielfez Cómo gastar 84500€ en 84500 segundos. #parati #tiktokyyo ♬ sonido original - Dnez


N’hi ha molts, oi? 
Sí, sí, sí. N’hi ha per donar i per vendre. Hi ha dos tipus de vídeos de consells: uns de molt suaus i uns altres de molt burros. Els de molt burros hi he intentat reaccionar però és impossible, al segon tall ho deixo. Molts d'aquests vídeos són intentant posar la dona com a objecte o com a trofeu. Intento agafar-ne la part més light per fer humor, donar-li la volta i que s'entengui intel·ligentment que això no és així. Però hi ha vídeos que deriven en una terbolitat que dic…

Aleshores la teva intenció és donar-li la volta a aquests consells?
Sí, no em fico amb el creador, ni l'insulto. Intento fer humor blanc que valgui per a tots. Però intento que la gent se n’adoni que el que realment estic fent és demostrar que això no val per a res, que aquestes coses no passen, que tots aquests consells no valen per a res. 


Com vas començar en aquest món, en quines plataformes? 
Vaig començar amb Vine, una plataforma que ja no existeix de vídeos de 6 segons. A més, he estat a Twitch, Youtube, Instagram, a Twitter… Crec que en totes les plataformes en que es pot fer vídeo hi he estat creant contingut. 

I al final la que més ressò t’ha donat és Tik-Tok, no? 
Sí, Tik-Tok i Twitter, que en tres dies hi vaig guanyar 130.000 seguidors, va ser brutal. A Tik-Tok hi sóc des del 8 de desembre, on vaig guanyar molts més seguidors. Flipant, també.

@danielfez Yo no lo veo, pero apuntado. #parati #tiktokyyo #humor2020 ♬ sonido original - Dnez

T’'ho imaginaves, quan vas començar a fer vídeos, que faries aquest boom? 
Per res del món. El meu primer vídeo, ara fa 7 anys, era un Vine on es veia com es consumia el cafè d'una cafeteria. No m'imaginava per a res que passaria d’una cosa a l’altra.

Actualment et dediques professionalment a això? 
Que va, ho compagino amb el meu treball aquí com puc, li trec temps a la meva vida per a gravar els vídeos. Un vídeo d'un minut pel Tik-Tok em porta una hora o més de feina de gravar i editar. He de triar el vídeo al que reaccionaré, veure'l i no em faig un guió, sinó que vaig inserint les meves reaccions a mesura que el vaig veient. I així, fent cada tall, al final m’hi puc passar ben bé una hora i mitja. 

És pur hobby, aleshores? 
Sí, per mi és un hobby. Hi ha gent a qui sí que li dona per a viure, i suposo que si els números segueixen així em donarà de menjar, però no visc d’això. Des de fa 7 anys que m’ho prenc com un hobbie.

I t'has plantejat alguna manera de monetitzar el teu treball en un futur?
M'ha contactat alguna agència de publicitat i evidentment m’ho he plantejat. Però sempre hauria que ser una publicitat que encaixés amb mi i la meva manera de ser. 

Creus que el fet d'estudiar fotografia ha influenciat que hagis acabat fent vídeos? 
No ho sé, perquè realment jo ja sempre havia tingut ganes de crear contingut i amb això que creo poder arribar a algú. Crear i compartir vídeos que a la gent li agradin em genera una satisfacció que m'enganxa. La fotografia segurament va ajudar-hi, però abans de començar els estudis ja tenia un canal de Youtube amb els meus amics. Jo sempre era del grup el pesat que deia: “Va, ara gravarem un video”.

Com és la relació amb els haters? 
Crec que gràcies a que sempre faig humor blanc mai he ofès a ningú i mai m'han pogut enxampar ni atacar amb res. El màxim de hate que rebut ha sigut entrar en un directe i que em diessin “te n’has adonat que ets calb?” . He vist que quan les persones no tenen res més amb d'atacar-te, es posen amb el físic. Com jo m’estimo a mateix, en faig com qui sent ploure, però suposo que a altres persones això podria enfonsar-les o fer que ho deixessin.

I amb els seguidors en general?
Últimament estic rebent molts missatges de gent que m’explica que em veu en confinament, de persones que estan malament però em diuen que els meus vídeos els han ajudat, que els han fet riure i a mi això m'omple. A mi sempre m’agrada contestar a aquests missatges, perquè al final la gent el que necessita és suport i esperança. Els comentaris de riure estan molt bé, però quan t’arriba un missatge d’aquests que et toca et fa sentir que això val la pena. 


Quin consell donaries a algú que volgués començar en el món dels streams
A mi el que sempre m'ha funcionat és la constància. Recordo quan vaig començar en el món dels streams que vaig anar a una masterclass de youtube creators on es parlava de com triomfar a les xarxes. El més important que deien és que has de tenir constància i un contingut que t’identifiqui. Penso que el primer és buscar quelcom amb que et sentis còmode, que t’apassioni i que hi creguis. Això és el que et donarà fruits. Si no, ho acabaràs deixant. Agustín Giménez, el còmic, em va dir un cop: “Has de trobar el teu pallasso interior. Fins que no el trobis, no pots fer el clic”. 

Creus que amb això del “Tik-Tok i jo” has trobat el teu pallasso interior? 
Al llarg de tots aquests anys que he estat a les xarxes sempre he fet una mica el paper de l'introvertit i del fracassat. El que passa és que feia vídeos sense connexió, parlava sobre el que em passava en el meu dia a dia sense un fil conductor. Ara ho he enfocat a reaccionar a vídeos i sembla que va bé, he trobat una cosa amb la qual em sento còmode i amb què puc continuar durant molt de temps.

@danielfez TikTok y yo 9 #parati #tiktokyyo ♬ sonido original - Dnez
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —