La novena entrega del festival comptarà amb tornejos, tallers, reportatges i la vista de Klaus Teuber, creador del Catan
Publicat el 14 de novembre 2020

La novena edició del Festival Dau Barcelona, que s’havia de celebrar presencialment aquest cap de setmana, s’ha reinventat per adaptar els seus continguts al format virtual i així poder-se ajustar a les restriccions sanitàries. Està organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona i comissariat per Oriol Comas, estudiós dels jocs i creador de Verbàlia i l’Enigmàrius. El festival d’enguany aposta pel contingut propi i dona suport a les activitats que organitzaran les editorials de jocs en els seus propis canals durant els dies de festival.

Una de les intencions del festival és reivindicar el paper del joc en el món de la cultura. Segons assegura Comas al Diari de Barcelona, “encara falta molt camí per córrer”. El comissari del festival defensa que “partim d’una premissa falsa que fa molt de mal, que és que el joc és una cosa que fem només de petits i de grans ja no fem. No hem de deixar de jugar forçosament per raons naturals quan ens fem grans, el joc és un element cultural de primer ordre”. En aquest sentit, Comas el compara amb altres disciplines culturals que van tardar a ser reconegudes, com el circ, el còmic o el videojoc.

Enguany, però, les circumstàncies de la pandèmia han fet palesa la importància del joc a la societat. Segons explica Comas, les vendes de jocs es van augmentar considerablement durant el primer confinament i el mes de juny va ser el millor més de l’any, en relació amb el juny del 2019, per a les botigues especialitzades.

Mantenir l'essència del Dau

Per tal de mantenir alhora aquesta tendència i l’essència del festival, el portal del Dau virtual manté les seves seccions principals. Al web s’hi trobarà Els jocs del Dau, amb apartats com l’autor convidat, que enguany és l’alemany Klaus Teuber (creador de Catan), que ha conversat amb Màrius Serra en una entrevista en vídeo.

També es manté la Zona de Prototips, on els autors novells mostren al públic els seus jocs inèdits, o el Joc de participació, obert a tots els assistents virtuals, que podran guanyar un lot de jocs de taula. “Enguany, en lloc de donar voltes per Fabra i coats, has de donar voltes pel web, on trobaràs personatges amb qui podràs descobrir la fórmula del joc, una fórmula matemàtica que és el que fa que el joc sigui bo”, explica Comas.

El festival també ha preparat quatre jocs de preguntes a través de l’aplicació Kahoot!, que se celebraran demà a les 12 h i a les 17 h. Aquests quatre jocs són la nova versió del torneig de mots encreuats que normalment servia per cloure el festival. També es manté l’apartat del Dau Històric, que constarà de breus gravacions on els principals clubs de war games de Catalunya expliquen les seves activitats i descriuen alguns dels millors jocs històrics així com les seves diferents modalitats.

La conferència inaugural celebrada ahir a càrrec de la psicòloga Noemí Blanch.

Espais per a professionals i docents

La secció del Dau Pro, començada fa quatre edicions, ha pres la forma d’un espai per als professionals del sector. Tindrà una edició adaptada, amb trobades entre autors i editors. Per tal de posar en contacte autors desconeguts amb els editors, s’ha preparat Speed Dating:  una sèrie de vídeos realitzats pel Dau Barcelona protagonitzats per una selecció d’autors sense joc publicat. Aquests vídeos s’enviaran exclusivament a tots els editors de l’Estat.

Una altra secció del festival és 'Les escoles al Dau'. Se celebra des de la primera edició i pretén fer créixer la presència del joc als centres educatius, tot reivindicant-ne les competències curriculars que hi són interpel·lades. El Dau Virtual ha celebrat durant aquesta setmana sessions de joc (de taula, tradicional i de deducció) per a nens i nenes de 5è i 6è de Primària.

A més, El Dau ha obert una secció al lloc web pensada per als docents, on es troben recursos que les editorials publiquen sobre adaptacions pedagògiques dels seus jocs. “Un dels petits efectes col·laterals beneficiosos de la pandèmia”, diu Comas, és que enguany s’ha passat dels 80 professors inscrits als 140. Finalment, la secció dels 'Premis Dau Barcelona' també serà íntegrament virtual. La gala, gravada prèviament, es retransmetrà avui a les 19 h a la pàgina principal del web.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —