Entre daus, cartes i amics - Diari de Barcelona

jocs de taula
Entre daus, cartes i amics
Una guia bàsica d'alguns grans jocs d'estratègia, creativitat i pressió abans de tornar a la rutina
La tornada a la rutina, o alguna cosa que s'hi assembli, és cada cop més a prop, especialment per als joves i els infants, que encara ara tenen dubtes inevitables sobre com serà ficar-se en una aula en aquest nou i estrany curs.
Una de les millors maneres d'escurar aquests últims dies de semi-llibertat o de passar millor les probables futures quarantenes que s'aniran imposant a partir de mitjans de setembre, les quals esperem siguin més breus que la del passat març, és jugant.
Videojocs, jocs de mans, jocs tradicionals... hi ha tantes modalitats com jugadors hi ha al món i totes elles són una eina fantàstica, no només per treure'ns l'avorriment, sinó per passar-ho bé de forma diferent.
Sense dubte, una de les més conegudes és la dels jocs de taula. La diversitat no té límits i s'adapten a totes les edats, gustos i disponibilitats de temps hagudes i per haver. Així doncs, avui us portem algunes recomanacions de jocs de taula ideals per compartir amb amics o família, de dia o de nit i que us podran fer estrènyer el cervell tan com riure o enfadar-vos. No descobrirem Amèrica, però potser us ajudem a fer memòria o agafar ganes d'algun d'aquests títols.
1. Per passar-hi la tarda sencera: quan no hi ha pressa, però hi ha ganes, els jocs d'estratègia que combinen la necessitat de progressar en la teva partida alhora que boicotejar la dels altres són la millor opció. És el cas de Carcassonne o Catán, dos classiquíssims de la construcció de pobles i castells, l'elaboració d'aliances i de tenir la mirada sempre posada en el següent moviment. No hi ha mai dues partides iguals i totes es couen a foc lent, tot i que un pas en fals pot fer esfondrar-ho tot. A més, tots dos tenen moltes ampliacions perquè l'experiència sigui cada vegada més atractiva, alhora que difícil i emocionant.
2. Infravalorades però imprescindibles: parlem de les cartes. Aquell conjunt de targetes pintades amb els símbols del pòquer o de la baralla espanyola, sovint perdudes i oblidades, amb més puntes obertes que una perruca però al mateix temps amb més possibilitats que la pasta fresca. Els jocs de cartes tenen tantes variants com jugadors hi ha al món i, a diferència de la resta, els seus noms són constantment canviants. El tres, la puta, el mentider, el capitalista, el cinquillo, el solitari, el Mordor, la pesca, el remigio... és impossible fer una llista de totes les seves possibilitats, així que per descobrir-les és tan fàcil com dur sempre una baralla a la bossa i deixar-se sorprendre.
3. Per si se'ns oblida el que està passant: sembla impossible, però a vegades els amics, l'art o l'esport ens permeten desconnectar de la pandèmia i del caos que ara mateix arrasa el món. Tot i així, per aquells més enganxats a la situació gairebé post-apocalíptica que estem vivint, jocs com Virus! o Pandemic són els ideals. Aquests títols ens permeten aïllar malalts, evitar l'expansió d'un virus i trobar-ne la cura de maneres diferents. Després de mesos jutjant les decisions i actuacions de les autoritats des del sofà vols demostrar que tenies raó amb tot el que deies? Aquí tens una bona manera per fer-ho.
4. Empresaris frustrats o pobres acomplexats: sempre has pensat que havies de fundar una empresa però mai has sabut ben bé com fer-ho? Tens clar que les start-ups són el futur de l'economia mundial? Aleshores aquests són els teus jocs. És difícil trobar algú que no hagi jugat mai al Monopoly, tot i que és gairebé més complicat trobar algú que hagi acabat del tot una partida. És el joc perfecte per barallar-se per carrers que a la vida real sempre estan ocupats per turistes i per creure'ns homes i dones de negocis per un dia. Pel que fa a Hotel, és un altre estil però amb una dinàmica semblant.
5. Per posar a prova la fortalesa del teu grup d'amics: aquí tothom s'estima molt fins que comencen a rodar els daus. Si mai us heu preguntat si hi ha rancors o secrets entre els vostres col·legues o si realment els vincles i la connexió que creieu tenir són reals, us proposem un parell de jocs que poden ajudar-vos a esclarir-ho. Per a la primera missió, Homes Llop és la millor opció: un joc de rol de tota la vida en el que una mirada errònia pot enfonsar-te o portar-te a la glòria. Per la segona, el famosíssim Dixit, amb cartes il·lustrades precioses i moltes ampliacions.
6. Si Mahoma no va a la muntanya...: la muntanya va a Mahoma, no? Doncs el mateix passa amb els Escape Rooms. Si nosaltres no hi podem anar perquè estan tancats o perquè hi ha moltes restriccions a causa de la situació actual, hi ha diversos jocs de taula que ens permeten portar-los a casa. Si durant el confinament es van fer virals els Escape Rooms virtuals, que podíem fer amb els amics per videoconferencia, ara és un bon moment per recuperar-los en format joc de taula.
7. Bonus track: És evident que aquest recull està protagonitzat per jocs principalment coneguts, tot i que no per això són menys imperdibles. Alhora, però, pretén motivar la recerca de nous títols i a deixar-se sorprendre per noves modalitats a vegades difícils d'imaginar. Sigui com sigui, aquest llistat tampoc pot acabar sense recordar que els jocs de taula són una de les poques iniciatives que encara ens queden sense pantalles pel mig i que, ja es tracti de l'Ubongo o del Parxís, el que és realment important és amb qui decidim jugar-los.

