David Calle creu que el sistema educatiu no està preparat per a un curs en línia - Diari de Barcelona

CURS ESCOLAR
David Calle creu que el sistema educatiu no està preparat per a un curs en línia
El professor i creador de la plataforma Unicoos defensa que l'evolució educativa d'un nen no pot dependre del nivell socioeconòmic
Amb més de 200 milions de visites a la seva "escola" de YouTube, David Calle veu en la pandèmia "un repte" per a avançar cap a un model mixt presencial-digital a les aules, encara que creu que el sistema educatiu no està preparat per a afrontar un curs en línia, i que cal un pla.
"La pandèmia ha vingut bé perquè es descobreixi que hi ha molt de camí per recórrer pel que fa a digitalitzar una mica més les classes", sosté en una entrevista amb EFE aquest enginyer reconvertit a professor, que va quedar entre els 10 finalistes al Global Teacher Prize 2017, guardó que premia al millor docent del món.
Encara que es defineix com un "optimista compulsiu", el fundador i creador de les plataformes gratuïtes Unicoos i Beunicoos reconeix i comparteix la preocupació de professors i famílies davant una tornada a l'escola incerta per l'amenaça del coronavirus. "És una incertesa total" que afecta els docents, els quals no saben si hauran de fer classes presencials, amb quants alumnes o les mesures a adoptar. Però també els pares que, preocupats per la conciliació laboral i familiar, desconeixen si els seus fills aniran o no al col·legi, en quines condicions o el protocol enfront de contagis.
Classes d'urgència
"Si reduïm la ràtio i contractem professors, el problema se soluciona en l'acte, però no s'està fent", opinia Calle, que és molt crític amb la tardança de les instruccions per al nou curs. Considera que es necessita una solució "ambiciosa" des d'un enfocament "integral" que passi per invertir més en Educació, i on administracions, pares i mares, docents i alumnes vagin en la mateixa direcció.
En l'època de l'obligada distància de seguretat, Calle acudeix a Pitàgores i al seu famós teorema per a concloure que és "inviable" que en una classe estàndard càpiguen més de "7 o 8" alumnes: "És tan fàcil com fer triangles i pitagortitzar". S'hauran habilitar més espais, diu, al mateix temps que confia que si hi ha "voluntat" es trobi la solució: "Igual que es van construir UCIs d'urgència, es poden utilitzar classes d'urgència".
Preparar-se per a un model mixt
En el seu cas, amb més de 800 vídeos que acumulen al voltant de 250 milions de visites i 1,4 milions de subscriptors en el seu canal de Youtube, Calle admet que, com molts professors, troba a faltar estar amb els alumnes de la seva acadèmia de Madrid, tancada des del març.
La seva experiència enfront d'una càmera gravant vídeos de Matemàtiques, Física o Química li ha fet concloure que els conceptes teòrics es poden adquirir a distància -"si vols aprendre una integral, pots veure un vídeo de YouTube"-, però la part "humana" d'aprendre i compartir valors no pot impartir-se en línia, perquè "jugar i discutir amb els teus amics és molt més difícil amb una tauleta".
Això fa que les classes presencials siguin, subratlla, "insubstituïbles", de manera que potser és el "moment que la part tecnològica s'introdueixi en l'Educació i aquest model mixt es perpetuï en el temps, tant si hi ha Covid, com si no".
"No s'han fet els deures"
Malgrat tot, Calle apunta que avui dia el sistema encara no està preparat per a poder fer el curs en línia. Després de la "improvisació" viscuda durant el confinament, afirma, "no s'han fet els deures" per a assegurar que en aquest nou curs tots els alumnes estiguin en les mateixes condicions.
Si aquest model mixt és el camí, adverteix, "no pot ser que hi hagi alumnes que no puguin connectar-se" a Internet, famílies que no disposin de les condicions residencials apropiades per a l'estudi a distància o que no tots els professors tinguin la formació necessària en noves tecnologies, ni rebin directrius clares des de l'administració.
Un escenari complex viscut en els últims mesos, on a la tasca del teletreball dels pares, s'ha unit la de professor improvisat sense tenir molts d'ells el temps i la formació necessàries, indica Calle. No pot ser, afegeix aquest docent, que l'evolució educativa d'un nen depengui del nivell socioeconòmic o dels coneixements de la seva família, i subratlla que hauria de replantejar-se no ja "què" s'imparteix, sinó "com".
Perquè enviar deures per Internet no és fer classes en línia, assenyala Calle, que advoca per revisar la càrrega lectiva dels alumnes i deixar d'insistir en "la memorització" de conceptes per a aprofundir més en valors i habilitats com el treball en equip o la resiliència.
Aquesta és la part "humana" que s'ha perdut en aquests quatre mesos, un problema que no ha de perpetuar-se en el temps, diu aquest professor i emprenedor que ha posat l'experiència de les seves plataformes, amb eines tant per a professors com per a alumnes, a la disposició del Ministeri d'Educació.
La seva recepta per al nou curs? "Que escoltin als professors, que ens escoltin".

