Del menjar preparat al ‘metavers’ català - Diari de Barcelona

El passat 10 de gener, el Centre Blockchain de Catalunya (CBC) va presentar el projecte ‘CatVers’ de la mà del seu president Quirze Salomó, fundador de Nostrum, la cadena de menjar preparat. Salomó va ser l’elecció del llavors president de la Cambra de Comerç de Barcelona i ara diputat de Junts al Parlament, Joan Canadell, el setembre de 2020.
Anteriorment, a principis de 2018, Salomó, en un intent de salvar la seva empresa familiar, va llançar una criptomoneda per finançar l’expansió internacional, que va fracassar estrepitosament, deixant un passiu que sumava 16 milions d’euros. Un any més tard, va ser acomiadat de la cadena de menjar preparat, que ell mateix va fundar el 1994 juntament amb el seu pare, després de presentar un concurs de creditors. Entre els deutes pendents que va deixar Salomó en la fallida de Nostrum destaquen els que són diners públics: 1,2 milions a la Seguretat Social i més de 110.000 euros a l’Agència Tributària.
“Va ser acomiadat de la cadena de menjar preparat, que ell mateix va fundar el 1994”
Parlant de cabals públics, aquest any la Generalitat ha invertit 400.000 euros, més del doble que l’any passat, en el Centre Blockchain de Catalunya, tal com ha informat el vicepresident Jordi Puigneró. Aquesta entitat es va crear el 2020 gràcies a la col·laboració entre la Cambra de Comerç de Barcelona i el departament de Polítiques Digitals del Govern. Tot i la considerable inversió, encara no s’ha concretat quines són les empreses i organismes interessats en la seva participació dins d’aquest nou paradigma virtual. De moment, només se sap que la despesa per portar a terme el ‘CatVers’ (el món virtual on suposadament es podrà fer negocis) ha estat “d’entre 10.000 i 20.000 euros, més la dedicació a temps complet de l’equip”.
Aquest espai digital serà gratuït fins a finals de febrer, quan es començarà a cobrar una modalitat de lloguer “molt assequible”. Posteriorment, el ‘CatVers’ podria aspirar a tenir la seva pròpia divisa digital pròpia. El nomenament del president del CBC va aixecar polèmiques en les diverses trinxeres polítiques per la seva gestió econòmica i, en concret, per la seva gestió en el camp de les criptodivises. Tot i això, la conselleria de Puigneró assegura que “no ha tingut cap participació en la tria i nomenament, ni del director ni de cap dels altres membres de l’equip del Centre Blockchain de Catalunya”.
“Posteriorment, el ‘CatVers’ podria aspirar a tenir la seva pròpia divisa digital”
'CatVers', ja en actiu
El projecte ‘CatVers’ forma part de la ‘revolució tecnològica catalana’ que prometia Canadell en la presentació de Salomó com a president del CBC. Aquesta innovació arriba uns dies després del Consumer Electronics Show (CES) de Las Vegas, on el metavers ha estat el protagonista després de la presentació d’aquesta tecnologia de la mà de Mark Zuckerberg a la tardor de 2021.
El ‘CatVers’ ja és actiu i es pot accedir des de dispositius mòbils, ordinadors o tauletes, tot i que es recomana utilitzar ulleres de realitat virtual per viure l’experiència immersiva. El projecte continuarà desenvolupant-se fins a oferir sales d’exposicions, classes universitàries o festivals culturals per tal de fomentar la cultura i la llengua catalana. A més, s’oferirà a tota mena d’artistes perquè hi puguin crear i “monetitzar” el seu món. El projecte preveu la creació de divises digitals en els pròxims mesos i tot i el fracàs de Salomó amb les criptomonedes fa un parell d’anys, aquest es mostra optimista i considera que “en cinc anys pot arribar a ser tan universal com ho és ara Whatsapp”

