La delegació del Govern als EUA lamenta que Trump parli de frau i preveu "inestabilitat" si els comicis acaben al Suprem
Per ACN
Publicat el 04 de novembre 2020

El delegat de la Generalitat als Estats Units, Isidre Sala, preveu "conseqüències no desitjades d'inestabilitat" si les eleccions nord-americanes acaben als tribunals. En una entrevista a l'ACN aquest dimecres al matí, ha dit que la situació del president Donald Trump parlant de frau electoral "no és positiva". Amb tot, ha instat a "esperar" a la valoració dels candidats un cop els resultats definitius ja estiguin proclamats. Sala creu que si Joe Biden guanya, la política comercial dels EUA donarà més "confiança" a Europa i beneficiarà el sector agroalimentari català. A més, segons ell, si el candidat demòcrata arriba a la Casa Blanca, els catalans que volen fer recerca als EUA podran aconseguir visats més fàcilment.

Segons Sala, sigui qui sigui el guanyador, les eleccions deixen el "previsible" resultat d'uns Estats Units "dividits gairebé en dues meitats", a conseqüència d'una societat que s'ha "polaritzat". A més, afegeix que també era de preveure que el resultat trigui "dies" a ser definitiu i que el procés electoral sigui "complex".

D'altra banda, creu que el desenllaç dels comicis pot impactar en especial els catalans que viuen al país nord-americà, als que hi vulguin anar i a la indústria agroalimentària del país. Sala ha recordat que als EUA viuen uns 30.000 catalans, que notarien canvis en la gestió de la pandèmia si guanya Biden. "Faria una gestió més propera als països europeus, i els catalans als EUA s'haurien d'adaptar a les polítiques en la línia de les restriccions", ha dit.

En política migratòria, creu possible que qui vulgui treballar o fer estades de recerca o estudi al país nord-americà "no pugui anar-hi" si depèn de visats temporals en cas de victòria de Trump. "Ha aprofitat la pandèmia com una oportunitat per endurir les restriccions", ha dit, concretant que el veto als viatgers procedents de països de l'espai Schengen continua en vigor com a mínim fins després dels comicis.

En matèria comercial, creu que especialment els sectors de l'oli d'oliva, el vi i la carn de porc catalans s'han vist afectats per les polítiques aïllacionistes de Trump i "han hagut d'assimilar un 25% d'aranzels". Si continua governant, augura més "conseqüències" per a l'economia catalana. Això es podria revertir amb Biden, ja que la seva política exterior aniria en la línia de recuperar una "aliança amb Europa". En aquest sentit, creu que aquest "acostament" a la UE revertiria en un descens d'aranzels i altres barrers no aranzelàries també a Catalunya.

Pel que fa al debat independentista català, ha admès que el tema "no ha existit" durant la campanya i no serà prioritari per cap dels dos possibles governs sortints. "Tindrem la millor de les relacions possibles amb els nostres interlocutors, siguin qui siguin, i els explicarem qui som, què volem fer i per què volem ser aliats seus", ha puntualitzat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —