Demanar tanda per vacunar-se - Diari de Barcelona

Des de fa gairebé un mes, les persones majors de 80 anys ja poden rebre la injecció contra la Covid-19. Un procés que, tot i la paralització en la distribució de vacunes d’AstraZeneca els darrers dies, continua en marxa i ja són més de 584.000 les persones vacunades a Catalunya, sense tenir en compte les xifres dels centres geriàtrics.
Molts, però, desconeixen com s’està desenvolupant aquest procés de vacunació i encara hi ha molts dubtes que no sempre són resolts: s’està fent als centres sanitaris? Com citen a les persones i què s’ha de fer un cop has rebut la dosi? Per això, el Diari de Barcelona ha passat una jornada de vacunació al costat de l’equip d’infermeres de l’EAP Sardenya i poder explicar de primera mà el seu funcionament.
Són les 9 en punt i ja s’apropen els més puntuals a la porta del casal de Gent Gran del barri Baix Guinardó, esperant el seu torn per vacunar-se contra la Covid-19. Les mirades dels presents, la majoria gent gran a partir dels 80 anys, s’entrecreuen indistintament; algunes desprenen tensió per la impaciència, d’altres simple indiferència. En arribar, una dona pregunta qui és l’últim, demanant tanda com si es tractés de la cua de la carnisseria. Cada minut va arribant més gent que s’espera en un espai ampli, al parc dels Jardins del Príncep de Girona.
Deu minuts després, arriben quatre infermeres per obrir la porta del casal, un dels més de quaranta espais de vacunació habilitats per l’Ajuntament de Barcelona, per tal de mantenir segurs els CAP. Comença així una jornada de vacunació.
Les infermeres de l'EAP Sardenya preparen el material per començar la jornada
Al casal de Baix Guinardó es van posar les primeres injeccions el 24 de febrer, i en una setmana es vacunen unes 400 persones. Segons el director del centre, Jaume Sellarès, aquesta xifra podria ser molt superior, arribant a les 600 persones diàriament. “Capacitat en tenim de sobres, el que falta és que tinguem vacunes”, exposa. Però les dosis arriben amb comptagotes i, a la pràctica, només poden vacunar tres matins a la setmana.
El procediment
La citació es fa a partir del registre de pacients del CAP, per via telefònica. Tanmateix, alguns testimonis expliquen que tenen cita per pura casualitat. És el cas de la Pilar Gómez i el Josep Palejà, que van acudir en persona al centre per altres motius i els van donar l’hora. Altres, com el Carlos Lahoz, van trucar per sol·licitar el seu torn. Ara, tots esperen rebre la primera dosi.
El casal de gent gran del Baix Guinardo és un dels punt de vacunació contra la Covid-19
Les característiques de la vacuna exigeixen una conservació específica que no es pot oferir al casal. Les dosis es conserven a frigorífics del CAP per quan són requerides al local habilitat, que es troba a pocs metres de distància. Allà les rep l’equip derivat, format per una administrativa, la Cristina, i tres infermeres. La Míriam, que prepara les dosis, mentre que la Bea i la Begoña les injecten. Aquesta distribució de tasques evita qualsevol error en les dosis i facilita un bon ritme: dos pacients per cada cinc minuts.
Cada persona citada espera el seu torn fora del casal i una de les infermeres els indica quan poden entrar. Només les persones que tenen reconegut un tercer grau de dependència poden accedir-hi acompanyades, la resta ho han de fer soles. Una vegada a dins, el pacient espera uns dos minuts perquè arribi el seu torn.
La comunicació entre la persona i la infermera és essencial en tot moment. Abans d’injectar la vacuna, la professional pregunta al pacient si té alguna al·lèrgia a medicaments o si pren anticoagulants. En cas afirmatiu, es consulta al CAP el risc de reacció que pot tenir. Si un usuari pren medicaments anticoagulants, el consell de les infermeres és pressionar el braç després d’introduir la dosis per evitar un hematoma. L’equip del CAP també informa dels efectes secundaris que pot ocasionar la dosis, com dolor muscular, cansament o febre.
Un cop rebuda la vacuna contra la Covid-19, és necessari estar-se 10-15 minuts al casal per comprovar que no s’ha produït cap reacció al·lèrgica. La Begoña, cap d’infermeria de l’EAP Sardenya, explica que de moment no s’han trobat amb cap situació de risc. Tot i això, les infermeres disposen “d’una maleta preparada per si és necessari i el CAP està aquí al costat”, afirma.
La Míriam és la infermera encarregada de preparar totes les dosis que s'injecten
Just abans de vacunar-se, la Maria Fernanda fa la pregunta que més intriga als assistents: “quina vacuna és?” Quan escolta de resposta, “la Pfizer”, es queda més tranquil·la. “Té bona premsa”, diu la dona. La majoria dels testimonis estan satisfets amb el procés emprès i el tracte rebut. “Ni t'adones de la punxada i a més les infermeres et reben molt bé”, afirma l’Hortènsia que amb 91 anys ha rebut la primera dosi. La Basilia està encantada de vacunar-se al casal Baix Guinardó: “porto des dels 16 anys ballant aquí”. Ara, als 81 anys, l’han vacunat de la Covid-19 al mateix espai.
Les complicacions
A les 11 del matí, després de dues hores, la primera tanda de vacunació finalitza i les infermeres poden fer un petit descans. La valoració de la Bea és positiva: “hem atès de pressa els de la primera tanda i ara portem un bon ritme”.
Les infermeres han de treballar a contrarellotge. Només poden vacunar de dimecres a divendres, ja que les dosis arriben dimarts i cal fer la planificació amb temps. “Són moltes hores de feina intensa i, tal com està organitzat, res depèn de nosaltres. A més, constantment et canvien el protocol”, diu la Begoña.
Una càpsula com aquesta conté unes sis dosis de vacuna Pfizer
De fet, el principal problema que es troben les infermeres, ara mateix, és un dels canvis dictaminats pel Departament de Salut. En començar la vacunació, es permetia administrar dosis als cuidadors formals i no formals de les persones majors de 80 anys. Ara, però, aquest protocol s’ha modificat i només es vacuna a aquells que treballen amb persones amb un tercer grau de dependència reconegut. "Al final els cuidadors estan 24 hores amb gent gran, però les vacunes són les que són”, explica la Begoña.
La tanda final
Són les 12 i comencen a arribar les persones convocades per la segona tongada del dia, que finalitza a les 14 hores. Hi ha hagut un retard perquè un dels pacients no sabia ben bé quines al·lèrgies tenia, i han perdut el ritme. A les infermeres se’ls acumula la feina: cada cop són més els que esperen a l'exterior. Les tres infermeres, conscients de l’hora, acceleren el procés per arribar a l’objectiu marcat. És un no parar de persones que entren, reben la dosis, reposen i marxen. Un degoteig accelerat que els permet retornar al ritme dictat.
Quan s’apropa l’hora de finalització, les infermeres revisen les dades i veuen que una de les persones convocades no ha aparegut. Davant d’això, fan sonar les alarmes i avisen ràpidament al centre sanitari per evitar llençar una dosi. Des del CAP contacten amb un dels seus pacients major de 80 anys i, en poca estona, ja es troba al casal de gent gran.
La Begoña li fa les preguntes rutinàries i demana que es prepari el braç esquerre, ja que és dretà i així s’evita el dolor muscular al braç dominant. Agafa la xeringa preparada per la Míriam i li injecta. El pacient espera els deu minuts recomanats, mentre les infermeres comencen a recollir el material. Igual que a la resta de convocats, la infermera li donen un paper amb la cita per rebre la segona dosis, en 21 dies. La jornada de vacunació ha finalitzat amb 114 persones convocades i 114 vacunes. Un dia més, l’EAP Sardenya assoleix l’objectiu marcat.
L'Hortènsia, de 91 anys, rep esperançada la primera dosi contra la Covid-19

