Les demandes dels bombers fetes llei
Per Pere Mercader
Publicat el 19 d’octubre 2020

Un bomber caporal del Vallès ha denunciat al Diari de Barcelona la “situació denigrant” en la qual treballen al seu parc. El bomber, amb més de 25 anys de servei, ha afirmat que, a causa d'una mala gestió, molts cops no es renoven els contractes de manteniment: “Tenim equips de respiració autònoms que estan caducats i no els podem fer servir, vehicles que n’haurien de portar tres en porten dos”. Aquesta “manca de manteniment” també passa als parcs, “hi ha una deixadesa brutal”, sentencia. 

El seu parc té una casuística encara pitjor que els de la majoria per culpa d’unes obres que van quedar aturades per problemes administratius. El bomber assenyala que “depèn de com plou entra aigua al parc” i, a més, hi ha “portes mig trencades o radiadors que s’han de falcar”. “No m’estranyaria que un dia de pluja i vent hi hagués un accident”, vaticina el caporal. A més, segons el bomber, alguns dels vehicles que s’utilitzen tenen més de vint anys, “els camions estan massa sovint al taller mecànic”.


“No m’estranyaria que un dia de pluja i vent hi hagués un accident”


A aquesta situació es suma la manca de personal, tot i que reconeix que la promesa de 1.000 bombers més per part de la Generalitat s’està complint. Això sí, el bomber informa que, a dia d’avui, s’han de fer moltes hores extres per compensar la manca de noves incorporacions.

Per canviar aquests tipus de situacions, la Coordinadora Unitària de Bombers Professionals porta anys redactant una llei d’àmbit estatal a mida pel sector coneguda com Llei antiincendis acabada de presentar al Congrés per Unidas Podemos.

Tots els partits estatals l’han recolzat en la votació, tots menys els partits nacionalistes, al·legant invasió de competències. La voluntat d‘aquest nou marc regulador és l’“organització i funcionament homogenis” a tot l’Estat dels cossos de bombers. L’aprovació de la Llei de coordinació dels serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvament és un dels punts de l’acord del govern de coalició de l’estat.

Demandes històriques

La Coordinadora Unitària de Bombers Professionals fa molts anys que demana una legislació que acabi amb la desregularització del sector en bona part de l’Estat i aposti per uns “estàndards de qualitat”. L’organització denuncia que cada cos de bombers —municipal, provincial o autonòmic— és un món a part, amb tot el que això comporta. La falta de lleis pròpies per part d’algunes comunitats es considera una manca de consideració pels bombers i un problema real.

Depenent de les voluntats polítiques concretes, els bombers tenen més o menys finançament, equipaments, retribucions o dimensionament de plantilles. Segons l’organització, això té un impacte molt gran tant en la prestació del servei com en els drets laborals dins del cos; des de la prevenció de riscos fins a l’atenció a la diversitat dins del cos. La Coordinadora afirma que “no hi ha cap norma que estableixi criteris operatius basats en mapes de riscos, que faci que imperin principis operatius”.

L'heterogeneïtat d’actors territorials porta a problemàtiques en la gestió de les emergències sobretot quan el cos és local. Les fronteres municipals no deixen actuar fora de la seva zona a un cos d’un altre municipi o comunitat, encara que aquells bombers en qüestió estiguin més a prop de l’emergència.

Possible invasió de competències

Els Bombers Professionals aspiren a solucionar totes aquestes problemàtiques demanant una centralització del servei. Amb quina base legal ho fan? S’emparen amb la sentència del Tribunal Constitucional del 19 de juliol de 1990 que assenyala que les competències autonòmiques en protecció civil tenen límits que “deriven d’un possible interès estatal”. Tot i això, la coordinadora demana no menystenir les competències legislatives de les autonomies.


El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, creu que es tracta d’una "invasió de competències" i no serveix per millorar el servei ni els drets dels bombers


Des dels partits d’àmbit català es veu la llei com una oportunitat de recentralització. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, creu que es tracta d’una “invasió de competències” i no serveix per millorar el servei ni els drets dels bombers. La seva proposta, que potser arriba tard, és “revisar i millorar” la llei pròpia de Catalunya. En aquesta línia, l’Intersindical-CSC acusa la nova norma de “café para todos”, mentre que per UGT Bombers, “la llei de Catalunya del 94 no s’ha desenvolupat” i la llei espanyola és una oportunitat per reclamar el seu desenvolupament.

Què en diu l’Estatut? Segons l’article 132, Protecció Civil és una “competència exclusiva” de la Generalitat. A parer de Sàmper, la llei antiincendis es fa sense tenir en compte que Catalunya ha desenvolupat el seu propi cos de Bombers. És cert que un dels mantres que més s’han repetit pels partidaris de la nova norma és que la idea mare de la llei és “homogeneïtzar” els cossos. Antonio del Rio en declaracions a Diari de Barcelona afirma que la llei vol “regular les condicions mínimes dels cossos de bombers sense envair competències”, i equipara la nova norma amb la llei de la policia a nivell estatal, que permet l’existència del cos de Mossos d’Esquadra. En canvi, segons l’Intersindical, estan davant de la creació d’una “direcció general” d’àmbit estatal.

Majoria sindical amb discrepàncies

El coordinador de la secció sindical de Bombers Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC CATAC), Pere Hervàs, reconeix a Diari de Barcelona que la situació dels Bombers a Catalunya està “molt per damunt de la de la resta de l’estat”. Tot i això, afirma que manca “una estructura ben pensada”. El sindicat recorda que a Catalunya falta definir legislativament el dimensionament mínim de plantilles, equipament, distribució geogràfica, escales i categories o l’accés al cos de bombers amb un nivell C1, com fa anys que passa amb els Mossos d’Esquadra.

Antonio del Rio, portaveu d’UGT Bombers, veu imprescindible que els bombers siguin considerats com un “servei públic essencial”, com ho farà la nova llei. Recorda que en el moment àlgid de les retallades, ara farà una dècada, Felip Puig, conseller d’Interior, va decretar deixar el cos de bombers fora del servei públic essencial, “per poder amortitzar les jubilacions”, i no haver de contractar nous membres del cos. Del 2009 al 2016 no hi va haver cap convocatòria, i es va intentar suplir la mancança d’efectius amb voluntaris.

https://twitter.com/ugtbombers/status/1316146298861555719

Un altre dels punts en debat és l’obligatorietat de ser funcionari per a tots els bombers. A Catalunya hi ha una vuitantena de parcs de voluntaris en zones amb poques emergències, on el 40 % dels membres del cos són voluntaris. Per Del Rio, aquest canvi de model només comportarà que “els voluntaris s’hauran de dir 'bombers voluntaris' i no podran ser agents de l’autoritat”, mentre per altres sindicats com l’Intersindical CSC, voldrà dir eliminar el model mixt voluntari-professional. Amb la nova normativa tampoc podran existir els contractes laborals que a dia d’avui s’utilitzen pels d’operador de vol en helicòpters o tasques de prevenció forestal.

La llei pretén regular la carrera professional vertical tant reivindicada des de fa anys. En aquest sentit, la IAC CATAC afirma que “les homologacions formatives estatals no interfereixen en el nostre model formatiu actual”, però sí que permetran poder exercir com a bomber a tot l’estat. Del Rio, de la UGT, recorda que des de l’any 98 estan demanant “el desenvolupament carrera professional”, i afirma que en les properes setmanes els bombers de Catalunya es plantegen “sortir al carrer” per reclamar-ho. Al seu torn, i segons la Intersindical, el nou model “centralitzaria totalment la formació”.

Pels dos sindicats favorables a la norma, la llei antiincendis servirà per evitar el procés de privatització que ja està passant a algunes comunitats com Galícia. De fet, més del 70 % dels bombers de tot l’estat espanyol són bombers amb contractació laboral —a temporades d’estiu, com bombers forestals a temporada o bombers voluntaris—. Del Rio recorda que a Catalunya ja s’ha privatitzat el 112 o el grup d’emergències mèdiques de bombers, entre d’altres serveis i que aquest procés de privatització podria anar a més si no s’impedeix per llei.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —