Una onada de denúncies per comportament misogin i assetjament sexual a les dones dins de la indústria mediàtica i política, fa que la societat danesa torni a col·locar sobre la taula el moviment de #Metoo
Publicat el 15 d’octubre 2020

La societat danesa ha tornat a posar sobre la taula el moviment viral #Metoo després d'una onada de denúncies per comportaments misògins i assetjament sexual dins de l'esfera política. Tot va emergir amb la denúncia pública d'una estrella de la televisió. Allò va ser el desencadenant de desenes de testimonis més.

Una denúncia pública que només va ser la punta de l'iceberg

L'allau de denúncies sexistes a Dinamarca, un país principalment reconegut per les seves polítiques exemplars quant a igualtat de gènere, van sorgir després del discurs de Sofia Linde. Fa un mes, la periodista de 31 anys, un dels perfils televisius més populars al país, va fer unes declaracions en una gala humorística. Enmig del seu discurs, va reivindicar el paper de la dona en la indústria mediàtica i va denunciar un succés d'assetjament que li va ocórrer als 18 anys durant una festa de Nadal a Danmarks Radi.

“Se'm va acostar una gran estrella de la televisió, em va agafar del braç i em va dir: 'si no surts i em fas una mamada, t'arruïnaré la carrera'”, va declarar Linde. Després, va observar la cambra i va afegir: “Estic força segura que m'estàs mirant ara mateix. Saps qui ets i saps que et vaig dir que no”.

Després d'aquesta denúncia pública, sense noms, la presentadora també va assegurar haver intentat negociar el seu salari en el programa The X-Factor i de rebre un tracte sexista. Linde va explicar que els directius li van respondre que "si tens aquest salari, has d'entendre que seràs la dona millor pagada". La periodista tan sols havia demanat meitat del salari que rep el seu company i copresentador del programa, Thomas Blachman.

De revolucionar la indústria mediàtica a desmantellar l'esfera política

Després de les seves declaracions, Linde ha rebut el suport públic de més de 1.600 dones i el moviment reivindicatiu no s'ha limitat només a aquest camp, sinó també al polític. Un gran nombre de polítiques han atestat sobre el sexisme i l'assetjament entre polítics d'alt rang. El divendres passat, 322 dones en la política danesa van signar un article al diari Politiken. 79 d'elles van compartir les seves pròpies experiències: des d'abusos fins a comentaris grollers o invitacions sexuals. Quan el diari va publicar la carta, 701 dones l'havien signat; l'endemà, ja eren 1.615.

“Continua passant”, asseguraven en el text. “Totes ho hem experimentat en major o menor grau durant les nostres carreres: comentaris inapropiats sobre la nostra aparença o indumentària; missatges suggeridors; comportaments físics que travessen la línia; advertiments sobre que hi ha alguns homes que hem d'evitar durant el sopar de Nadal. Qui cregui que aquesta cultura sexista ja no existeix, està equivocat".

La primera ministra del país, Mette Frederiksen, ha contractat advocats externs per investigar les acusacions, després que ella mateixa designés a un ministre d'Exteriors que va admetre haver tingut relacions sexuals amb un jove de 15 anys quan ell tenia 34. 

Aquestes acusacions són una bola de neu que no para de créixer i han causat molts debats i reaccions de figures importants com la de Helle Thorning Schmidt, president de Save the Children International i exprimera ministra de Dinamarca. L'expolítica va assegurar aquest dijous al Fòrum Europa que “a les dones se les castiga més pels seus errors” que als homes quan aquestes ocupen un lloc de responsabilitat i va destacar la importància d'aconseguir la igualtat real entre homes i dones. "Aquells que mentre ocupaven rols de lideratge van ajudar a encobrir tals casos han de preguntar-se si són part de la solució o part del problema", va ressaltar l'exministra.

Tres anys després el #Metoo 
El debat sobre la igualtat de gènere està en auge i el moviment #Metoo, el qual es va convertir en una icona mundial de lluita, és ara l'himne de lluita de les daneses oprimides i infravalorades en els seus treballs.

Tina Askanius, investigadora de mitjans de la Universitat de Malmö, assegura que "quan el #Metoo a Suècia va ser vist com una revolució, a Dinamarca va ser considerat com una caça de bruixes". A Suècia el moviment va ser àmpliament secundat per polítics suecs mentre que els polítics danesos van romandre en silenci. El #Metoo “ha estat bombollejant sota la superfície durant força temps. Han estat necessaris tres anys per cuinar i esperar el moment adequat i Sofie Boga ha estat l'espurna perfecta”, afirma Askanius al diari suec Aftonbladet.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —