- vídeos -
El tècnic del Museu d'Història de Sabadell Genís Ribé, observa la part que serà visible del cuniculus de Sant Pau de Riu-sec de Sabadell - Albert Segura (ACN)
Per ACN i Redacció
Publicat el 17 d’agost 2022
Duració 2:17

Les obres per construir un centre comercial en l'entorn de Sant Pau de Riu-sec, a Sabadell, han deixat al descobert un cuniculus, un aqüeducte romà subterrani que amb 150 metres de longitud és el segon més important localitzat mai a Catalunya -per darrere del de Tarragona corresponent a la capital imperial, i del qual se n'han localitzat uns 300 metres-.

La seva aparició posa en relleu la importància que l'aigua tenia en un entorn del Vallès on es tenen registrats diferents nuclis habitats durant l'època romana, i que podria servir per abastir-los per regar camps, servir a negocis de terrisseries o a les llars.

Ara es treballarà de manera conjunta amb la propietat dels terrenys per conservar uns 20 metres de l'estructura i fer-la accessible al públic, la segona d'aquestes característiques que es troba a la capital vallesana.

Sabadell és terra prolífica en l'àmbit arqueològic, com a mínim pel que fa a cuniculus. El 2004, en el marc de les excavacions que es van dur a terme en l'entorn de Can Gambús per convertir-lo en barri, s'hi va localitzar un de 128 metres de longitud, i dels quals se'n conserven uns 80 i que el situen com la tercera estructura de les seves característiques localitzada mai al país.

Un cop documentat i constatar que possiblement donava servei a l'antiga vil·la romana de Can Feu, situada a mig quilòmetre del lloc, es va museïtzar per fer visitable una part de l'aqüeducte. És el mateix que es vol fer amb l'extrem que s'ha acordat conservar a Sant Pau de Riu-sec, un cop es culmini la construcció de la nova botiga.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —