Tramvia
Per ACN
Publicat el 12 de desembre 2020

Un acord entre el govern d'Ada Colau i el grup municipal d'ERC a Barcelona ha desencallat el projecte de connexió del tramvia per la Diagonal i preveu que les obres comencin la tardor del 2021. El pacte amb els republicans, anunciat avui, ha permès tancar un conveni entre l'Ajuntament i l'ATM que estableix que un cop expirat el contracte vigent amb les concessionàries, el 2032, la gestió passarà a ser pública.

El conveni, que ara s'ha de votar al plenari de Barcelona i portar al Consell d'Administració de l'ATM, també fixa compromisos de finançament. Segons estipula, l'Ajuntament invertirà 56 milions d'euros per a la urbanització de les actuacions de la primera fase i l'ATM 61milions per a la infraestructura tramviària i la compra de trens.

"La connexió del tramvia és una prioritat de mandat i avui podem anunciar que és l'últim acord que feia falta per fer el projecte perquè les obres puguin començar la tardor del 2021", ha assegurat l'alcaldessa Ada Colau.

La connexió es farà per fases i les obres que començaran a la tardor són les de la primera fase, que és el tram Verdaguer-Glòries. De fet, aquestes començaran un cop acabin les del col·lector d'aigües de la Diagonal, que ja estan en marxa. Segons ha detallat la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, les obres que començaran a la tardor duraran entre 20 i 22 mesos, de manera que el darrer trimestre del 2023 podria estar en servei el tram que arribaria fins a Verdaguer.

Estructura "estratègica" acordada amb ERC

Colau ha destacat que la unió del tramvia és una estructura "estratègica" que ha de marcar "un abans i un després". "Era absurd tenir dos trossos de tramvia no connectats en el tram central", ha admès després de reconèixer la mobilització ciutadana per a reclamar la connexió.

Segons l'alcaldessa, l'acord amb ERC és la "mostra definitiva" que l'aposta pel transport públic és compartida per una "àmplia majoria" dels representants municipals al consistori. De fet, ha indicat que amb els republicans sempre han estat d'acord que calia la connexió, reforçar el transport públic i que la inversió no generés un benefici privat per a les concessionàries actuals.


Al seu torn, el regidor republicà Jordi Coronas ha deixat clar que el conveni tancat amb l'ATM satisfà les demandes d'ERC. "Tots aquests anys de feina ens han portat fins a aquest conveni", ha apuntat. En concret, ha destacat que el text deixa clar que l'empresa concessionària "no guanyarà ni un sol euro més" i que el 2032 la gestió passarà a ser "100% pública".

El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha celebrat que s'hagin fet prevaldre els "criteris compartits" per tancar l'acord i ha assegurat que la unió del tramvia no només serà bona per la connectivitat d'alguns barris sinó també pel comerç del centre de Barcelona.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —