Un pagès comprova la qualitat de les olives en un camp d'oliveres
Per EFE
Publicat el 12 de gener 2022

Investigadores del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB participen en el projecte PALVIP (Protecció Alternativa de les Produccions Vegetals Interregionals dels Pirineus) per desenvolupar bioplaguicides adaptats als cultius mediterranis i afavorir una agricultura sostenible a Catalunya i el Rosselló francès.

Segons ha explicat la investigadora de la Unitat de Fisiologia Vegetal de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Mercè Llugany, es tracta d'un projecte transfronterer Catalunya-Rosselló dotat amb 1,3 milions d'euros i cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La UAB participa en el projecte juntament amb la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD), la Universitat de Girona (UdG), la Chambre d'Agriculture des Pyrénés Orientals (CA66), l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l'empresa Futureco Bioscience SA.

El projecte vol crear "una xarxa de recerca i experimentació transfronterera innovadora, capaç d'enfrontar-se als problemes que es plantegen actualment en la producció de cultius" i "permetre la sortida al mercat de productes de biocontrol (bioplaguicides) adaptats als cultius mediterranis, que siguin eficaços i econòmicament acceptables per als usuaris per afavorir el desenvolupament d'una agricultura sostenible".

També pretén beneficiar el desenvolupament econòmic d'empreses productores de bioplaguicides i d'indústries locals entorn de la producció d'aquests productes alternatius. Segons Llugany, per aconseguir aquests objectius estan estudiant biopesticides seleccionats d'acord a la seva eficàcia a través d'assajos de camp.

Tècniques innovadores 

Les malalties i plagues sobre les quals faran assajos de camp són: Míldiu, Oídium i Botrytis en vinyes, Monilia en presseguer i albercoquer, Mosca en cirerer, i males herbes en horts de camp. Als assajos provaran pesticides i biopesticides basats en microorganismes i extractes botànics seleccionats, i n'avaluaran l'ús en la qualitat del vi i el medi ambient mitjançant tècniques de transcriptòmica, metabolòmica i petjada metabòlica ambiental.

"Aquestes tècniques analitzen interaccions moleculars entre els components de mescles complexes de sòls, fulles i fruits, determinant l'expressió gènica, la síntesi de proteïnes i hormones del metabolisme o la resposta a l'estrès de les plantes", segons Llugany.

El projecte també recollirà informació sobre els residus dels productes, la formació de subproductes i l'efecte sobre la biodiversitat per tal de determinar-ne la innocuïtat ecològica i assegurar que no són productes ecotòxics.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —