Dexametasona: el medicament que podria salvar les vides de malalts greus de Covid-19 - Diari de Barcelona

La Dexametasona, un fàrmac barat i de fàcil accés a tot el món, pot ajudar a salvar vides de pacients que es troben greus a causa del coronavirus. Així ho afirma l'estudi d'un equip d'investigadors de la Universitat d'Oxford divulgat avui. L'equip creu que el tractament a base de dosis baixes d'esteroides suposa un gran avanç en la lluita contra la COVID-19, en reduir el risc de mort en un terç d'aquells pacients que es troben endollats a ventiladors.
El fàrmac és un esteroide emprat des dels anys seixanta per tractar l'asma, afeccions inflamatòries i malalties autoimmunes com ara l'artritis reumatoide. Ara sembla ser que ajuda a detenir part del mal que s'origina quan el sistema immunològic es sobreactiva mentre intenta lluitar contra el coronavirus.
El major assaig clínic del món
Aquest descobriment s'ha produït en el considerat major assaig clínic del món, on s'experimenta amb tractaments existents per a altres mals amb l'objectiu de veure si també funcionen per combatre el coronavirus. En l'assaig clínic van participar-hi 2.104 pacients, als quals es va administrar la medicina durant 10 dies i es va comparar la seva evolució amb la d'altres 4.321 malalts als quals no se'ls va prescriure.
Per a aquells pacients connectats a ventiladors mecànics, la Dexametasona va reduir el risc de mort d'un 40 a un 28%, al mateix temps que en el cas dels malalts que van precisar d'oxigen, el tractament va reduir el risc mortal d'un 25 a un 20%.
Segons estimacions dels investigadors, si aquest fàrmac hagués estat disponible al Regne Unit des del principi de la pandèmia, s'haurien pogut salvar fins a 5.000 vides. "Aquest és l'únic fàrmac fins avui que ha mostrat que redueix la mortalitat i la redueix de manera significativa. És un gran avanç", afirma l'investigador principal de l'estudi, Peter Horby.
Per als qui necessiten assistència per a respirar
L'estudi recorda que aproximadament 19 de cada 20 pacients que s'infecten de coronavirus milloren sense haver de ser hospitalitzats. D'aquells que han de ser ingressats en un centre mèdic, la majoria també experimenta una millora, i només alguns podrien necessitar oxigen o ventilació mecànica. Aquests últims són els considerats pacients d'alt risc, als quals la Dexametasona sembla ajudar.
L'assaig recalca que la Dexametasona no sembla ajudar a persones que presenten símptomes lleus de coronavirus -aquells que no necessiten assistència per a respirar.
Un medicament barat
Per a Martin Landray, un altre dels investigadors involucrats, les troballes suggereixen que de cada vuit pacients tractats que precisen de respiració assistida per ventiladors mecànics es podria salvar una vida.
"Hi ha un clar benefici. El tractament consta de deu dies de Dexametasona i costa unes 5 lliures (5,5 euros) per pacient. Així que essencialment costa 35 lliures (38 euros) salvar una vida. És un fàrmac que està disponible en tot el planeta", va remarcar Landray. A causa del seu baix cost, consideren que podria ser molt beneficiós als països pobres que afronten grans nombres de malalts de COVID-19.
Diferents proves
L'assaig porta funcionant des del març passat i en aquestes proves s'ha inclòs també el producte emprat per a tractar la Malària, la hidroxicloroquina, que ara ha estat rebutjat davant el temor que incrementi el nombre de morts i de problemes coronaris.
Un altre fàrmac denominat Remdesivir, un tractament antiviral que sembla escurçar el període de recuperació en pacients amb COVID-19, ja està disponible en el servei públic de salut anglès.
Fernando Simón demana ser prudents
El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha manifestat aquest dimarts en roda de premsa que l'Agència Espanyola del Medicament haurà d'avalar els resultats de l'estudi.
Simón ha ressaltat la importància que l'assaig clínic garanteixi que aquest medicament "té un efecte beneficiós" i "pot reduir la letalitat". Però ha advertit que cal ser prudents i llegir els resultats con cuidat, en recordar que "en ciència els resultats d'un estudi, si no tenen una solidesa molt important, no solen ser suficient per a garantir els resultats".
“En aquest cas por el que he llegit ràpidament", ha dit l'epidemiòleg, "sembla que els resultats el seu bons i que por el tant podria estar avalat".

