Avui se celebra el Dia Internacional de l'Orgull Friqui 2020, la catorzena edició d'aquesta celebració mundial que va néixer a Madrid.
Publicat el 26 de maig 2020

Tal dia com avui de 1977, es va estrenar mundialment Star Wars episodi IV: Una nova esperança. Pel seu ús d'efectes especials trencadors, aquesta pel·lícula va marcar un abans i un després en la història del cinema, convertint-se en un dels primers blockbusters. De fet, fins que es va estrenar E.T. L'extraterrestre el 1982, va ser la pel·lícula amb més recaptacions de la història.

Però la famosa saga de George Lucas va fer molt més que batre rècords en les taquilles. Va portar al davant de l'escenari una subcultura estigmatitzada, la cultura geek o 'friqui'. Avui, la cultura friqui cobreix un ventall molt ampli de temes i mitjans; i s'ha tornat un dels sectors més lucratius al mercat de l'entreteniment.

Per aquesta raó, el bloguer espanyol Señor Buebo va començar el 2006 a celebrar el Dia de l'Orgull Friqui. El 25 de maig de 2006, a la plaça del Callao de Madrid, es van reunir 300 friquis autodeclarats i un Pac-Man humà per celebrar el seu dia i fer públic un manifest on llistaven els drets i les responsabilitats dels friquis.

El 2007 ja se celebrava a Barcelona, amb una trobada disfressada al Parc de la Ciutadella, mentre que el 2008 arribava als Estats Units i a Mèxic i durant els següents anys ho faria al Canadà, Hongria, Romania, Israel i Suècia. Actualment, el Dia de l'Orgull Friqui ja és una celebració anual internacional, i tot i estar confinades i confinats, el 2020 no és cap excepció.

Donades les condicions excepcionals en les quals s’ha de celebrar el Dia de l’Orgull Friqui aquest any, a la pàgina oficial trobem aquest missatge solidari: “Aquest Orgull Friqui 2020 diferent està dedicat a tots els que no han tingut més remei de treballar fora de casa aquests dies. Als que han treballat per mantenir-nos fora de perill. Als que han hagut de canviar la seva forma de treball per adaptar-se a les circumstàncies. Als pares que han de fer malabars perquè els seus fills estudiïn una mica i als nens que aquests dies no poden sortir al carrer (encara que tampoc cal).”

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —