El Diari de Mateu i Godó - Diari de Barcelona
Petites històries del diari
El Diari de Mateu i Godó
En acabar la Guerra Civil, el 'Diario de Barcelona' no torna a publicar-se fins novembre de 1940, amb el comte de Godó de copropietari

En acabar la Guerra Civil, el Diario de Barcelona trigà en tornar a sortir. No va figurar entre els quatre diaris que van saludar amb fulls improvisats l’exèrcit vencedor, el 27 de gener de 1939, l’endemà d’entrar a la ciutat. El seu propietari, Miquel Mateu Pla, que havia estat un dels finançadors del general Franco i molt aviat seria alcalde de Barcelona, va trigar a publicar-lo de nou.
El diari més antic de la ciutat, el que en duia el nom des de feia un segle i mig, no va reaparèixer fins el 24 de novembre del 1940, i tenia un nou copropietari, Carlos Godó Valls, segon comte de Godó. La tercera marquesa de Brusi ja no va ser convidada a participar en la nova empresa. Hi havia al consell altres nobles catalans: Darío Romeu, baró de Viver, que havia estat alcalde de Barcelona durant la dictadura de Primo de Rivera, i Josep María Milà Camps, comte de Montseny.
El Diari marxà del carrer de la Llibreteria cap a uns locals i tallers de l’Eixample, carrer Muntaner, 49, on s’havien editat fins a la Guerra Civil El Día Gráfico i La Noche, propietat de l’industrial Joan Pich i Pon, membre del Partit Republicà Radical d’Alejandro Lerroux, que havia estat alcalde de Barcelona i governador general de Catalunya durant el Bienni Negre republicà.
El Día Gráfico havia saludat l’entrada de les tropes de Franco amb un full d’urgència, com La Vanguardia i El Correo Catalán, però no va ser autoritzat a seguir. El diari del comte de Godó continuà publicant-se, incorporant en el nom l’adjectiu Española. El Correu dels carlistes no tornà a publicar-se fins el 14 de febrer, el mateix dia que els falangistes treien Solidaridad Nacional després de confiscar les instal·lacions de l’anarquista Solidaridad Obrera.
El director tornava a ser Joan Burgada i la redacció va recuperar bona part dels seus antics membres, amb Enrique del Castillo Yurrita com a subdirector. En endavant, el Diario de Barcelona també era el segon diari del comte de Godó.
Foto de capçalera: L’alcalde Miquel Mateu Pla en un acte d’exaltació franquista davant de la porta de l’Ajuntament de Barcelona

