Dinamarca desenterrarà milions de visons sacrificats per a incinerar-los
Per EFE
Publicat el 22 de desembre 2020

El Govern socialdemòcrata danès ha arribat a un acord amb els seus aliats de centreesquerra per desenterrar i incinerar posteriorment més de 4 milions de visons sacrificats per una mutació de la Covid-19. Dinamarca ha sacrificat des de principis de novembre tots els seus visons (més de 15 milions), d'ençà que es va detectar la nova soca del virus que afeblia la capacitat de crear anticossos i podia comprometre l'eficàcia de les futures vacunes.

Tot i que la major part dels animals ja van ser incinerats, les autoritats van habilitar dues fosses comunes en instal·lacions militars a l'oest del país per poder accelerar el procés. Les imatges de centenars d'animals sortint a la superfície per efecte dels gasos que van apraèixer fa unes setmanes i la constatació que alguns havien estat enterrats a menys dels 300 metres de distància d'un llac exigits pels protocols mediambientals van provocar queixes de la majoria del Parlament danès.

Les autoritats mediambientals estimen que no hi ha perill de contaminació de l'aigua, per la qual cosa el Govern i els seus aliats han acordat desenterrar els visons abans de sis mesos, quan ja no hi hagi risc infecciós i puguin ser incinerats com a escombraries industrials. El procés es desenvoluparà entre finals de maig i mitjan juliol i té un cost estimat de 80 milions de corones daneses (uns 11 milions d'euros).

Un escàndol polític que ha provocat la dimissió d'un ministre 

La controvèrsia sobre la cobertura legal d'una ordre emesa pel Govern per sacrificar a tots els animals, i no sols els infectats o situats en una àrea pròxima, va provocar una tempesta política que va acabar amb la dimissió fa un mes del ministre d'Agricultura, Mogens Jensen.

L'executiu ha impulsat una llei que serà aprovada avui al Parlament i que prohibeix la cria de visons fins a finals de 2021, encara que ja fa setmanes que es va considerar extingida la mutació i va aixecar les restriccions temporals en la zona més afectada.

La clausura de la indústria pelletera, que dona feina a unes 6.000 persones, va provocar diverses protestes de criadors de visons, secundats per l'oposició de la dreta, mentre es continua discutint la quantia de la indemnització al sector.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —