La direcció del Zoo de Barcelona acusada d'ocultar morts d'animals
Per EFE , ACN i Redacció
Publicat el 29 d’octubre 2020

La plataforma ZooXXI, impulsora de la nova ordenança municipal aprovada fa un any i mig, ha acusat la direcció del Zoo de Barcelona de no aprovar cap mitjà per aplicar-la i d'ocultar informació sobre les morts d'animals, pel que ha demanat la dimissió de la cúpula directiva.

El portaveu de la plataforma, Leonardo Anselmi, ha expressat la convicció que el director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcón, "no té voluntat per aplicar l'ordenança" i ha afegit que "sigui per incompetència o per faltar a la veritat, aquest equip directiu no està a l'altura del repte i ha de dimitir". Ha reclamat que el pròxim director o directora sigui triat per concurs públic.

En roda de premsa, el consultor científic de la plataforma, el veterinari David Perpinyà, ha presentat un informe on rebutja que els 147 animals morts al Zoo des de l'entrada en vigor de l'ordenança hagin mort tots per "causes naturals", com afirma la direcció. "Això no pot ser veritat", ha sostingut el veterinari. Ell aventura que el Zoo no dona les causes concretes de les morts perquè hi ha "episodis de mortalitat molt estranys, que segur que no volen que se sàpiga" i que podrien estar relacionats amb la pràctica del sacrifici d'animals sans, prohibida en l'ordenança.

Entre aquests "episodis estranys" de mortalitat massiva, el veterinari ha destacat el que va afectar una vintena d'aus de quatre espècies, que vivien en una mateixa instal·lació i van morir en tan sols 48 hores i el de dos impales, un de tres mesos i un altre de cinc anys, que van morir el mateix dia.

La directora jurídica de ZooXXI, Anna Mulà, ha explicat que denunciaran davant l'Ajuntament de Barcelona, per via administrativa, que s'està incomplint l'ordenança i reclamaran que s'informi de les causes de les morts de 147 animals en el seu primer any de vigència. Mulà ha assegurat que "la inactivitat i incompliment del Zoo respecte dels deures en l'aplicació de l'ordenança són manifestos i aquest retard no es pot atribuir completament a la pandèmia".

Què diu el Zoo?

Per la seva banda el Zoo de Barcelona nega matar els animals per gestionar els grups o poblacions del parc, una pràctica coneguda com a 'culling'. "Parlar de 'culling' és una falsedat i una ofensa als professionals del Zoo de Barcelona que dediquen la seva vida a la protecció i la cura dels animals", afirmen fonts del Zoo i de l'Ajuntament de Barcelona. També indiquen que s'està aplicant l'ordenança "en el ritme que les circumstàncies que ens afecten a nivell mundial ens ho permeten".

El Zoo assegura que cap de les morts dels animals en els darrers mesos ha estat per 'culling', sinó per "mort natural" o per "eutanàsia mèdica", és a dir, quan el benestar dels animals es veia compromès de forma inacceptable per situacions mèdiques. Les mateixes fonts apunten que "molt sovint no és possible dictaminar fefaentment una causa clara de la mort, ja que es pot deure a la confluència de nombrosos factors" però, remarquen, "en cap cas 'culling'". El Zoo també destaca que el benestar animal és el seu "primer objectiu" i que els seus exemplars "estan molt ben atesos seguint els més alts criteris internacionals". 

L'ordenança aprovada el maig del 2019 i que va entrar en vigor el juliol de l'any passat amb una moratòria d'un any aboleix la pràctica del 'culling' i estableix que només es posarà fi a la vida d'un animal de forma intencionada, mitjançant eutanàsia, "per alleugerir el patiment davant un problema de salut incurable i per evitar un patiment intractable".   

Sobre el compliment de l'ordenança, des del Zoo al·leguen que estan fent el treball tècnic i que tenen "algun projecte" sobre la taula, com el d'Hàbitats Mediterrània, pendent de ser aprovat pel Comitè Científic i Ètic (CCE), que es nomenarà en les pròximes setmanes. Les mateixes fonts assenyalen que s'ha treballat una proposta de reglament intern del comitè, que encara no s'ha aprovat, i que un cop aquest òrgan es trobi en ple rendiment, es tractaran els temes relatius als Plans d'Hàbitats i espècies, un dels aspectes contemplats a l'ordenança. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —