Aragonès
Per Redacció i ACN
Publicat el 25 de maig 2021

Pere Aragonés ha pres possessió aquest dilluns al vespre com a 132è President de la Generalitat en un acte al pati dels Tarongers, al palau de la Generalitat, després d'haver aconseguit ser investit amb èxit divendres passat.

El primer que ha fet Aragonés ha estat un homenatge a la figura de Lluís Companys amb un clavell a la llamborda de davant del Palau. Abans de començar ha tingut lloc l'actuació musical de Ginestà, que han tocat Estimar-te com la terra a petició expressa d'Aragonés. Laura Borràs ha obert l'acte anunciant la investidura exitosa de divendres, cosa que ha donat pas a la simbòlica entrega de la medalla daurada. Quim Torra, com a últim president, li ha entregat a Aragonés el medalló daurat que representa la presidència. Un medalló que ell no va rebre de Puigdemont, ja que era a l'exili.

Fer inevitable l'autodeterminació i l'amnistia

En el seu discurs, el nou president ha assegurat ser "plenament conscient" del moment transcendental que viu el país, havent d'afrontar una crisi sanitària i econòmica. Ha remarcat que la nova Generalitat ha de ser "justa, verda, feminista i plenament lliure", posant èmfasi també en el caràcter "republicà" que adoptarà.

Aquesta Generalitat "republicana" que vol el president s'ha de construir "fent progressar els drets socials i reforçant l'estat del benestar", que "atén tota la ciutadania" i la "cohesiona". Tot i això, ha reconegut que el repte "és majúscul" i que és "plenament conscient de les dificultats", com la crisi econòmica i social.

També ha recordat el seu compromís d'investidura per "sacsejar el país" i "fer inevitable l'amnistia i l'autodeterminació" malgrat "la situació enormement complicada". "M'hi vaig comprometre i avui començaré a exercir aquest compromís, com he procurat fer sempre: amb humilitat, amb empatia i amb decisió", ha afirmat.

La presa de possessió ha acabat amb el cant dels Segadors, amb petits canvis a la lletra en parlar de Segadores o de defensores de la terra, posant de manifest el caire feminista que Aragonés vol per al seu Govern.

Aragonés és el primer president d'Esquerra Republicana en ser investit en 80 anys, des de Lluís Companys. L'acte ha comptat amb la presència dels expresidents Montilla, Mas i Torra, amb la presidenta del parlament Laura Borràs, els presos Cuixart, Sánchez i Junqueras, així com del ministre Miquel Iceta i l'alcaldessa Ada Colau.

Podeu veure com ha estat l'acte aquí:

 

La nova legislatura comença a caminar amb un Govern que neix amb més dubtes que certeses.


Et pot interessar...


Els dossiers oberts del nou Govern

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —