El director general de l'agència atòmica de l'ONU, l'argentí Rafael Grossi, amb el cap de l'agència nuclear iraniana, Mohamad Eslami
Per EFE
Publicat el 24 de novembre 2021

El director general de l'agència atòmica de l'ONU, l'argentí Rafael Grossi, ha afirmat aquest dimarts a Teheran que busca “punts en comú” i “aprofundir el diàleg” amb l'Iran, a una setmana del reinici de les negociacions nuclears. “Continuem les negociacions per a trobar punts en comú”, ha dit Grossi en una breu roda de premsa a Teheran juntament amb el cap de l'agència nuclear iraniana, Mohamad Eslami.

El director general de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) ha dit que és a l'Iran per “aclarir algunes qüestions” i que ha acordat amb Eslami “continuar amb el treball conjunt de transparència”.

Grossi va arribar dilluns a la nit a Teheran, després que la setmana passada l'agència que dirigeix afirmés que l'Iran bloqueja les inspeccions internacionals i produeix més urani del que s'acorda. Així, l'OIEA va informar que l'Iran acumula 17,7 quilos d'urani enriquit fins al 60%, més a prop del 90% necessari per a desenvolupar una arma nuclear.

Aquesta xifra està molt per sobre de l'enriquiment màxim del 3,67% que es va acordar en el JCPOA, l'acord nuclear signat el 2015 per l'Iran amb l'anomenat Grup 5+1, integrat pels Estats Units, Rússia, la Xina, França, el Regne Unit i Alemanya.

A més a més, ha subratllat un altre cop la falta d'accés a Karaj, al nord-oest de Teheran, unes instal·lacions nuclears que Teheran insisteix que no poden inspeccionar pel fet que va sofrir un incendi al juny. El país persa va rebutjar aquestes acusacions i va assegurar que compleix amb els acords.

Represa de les converses

Grossi, que ha qualificat les converses d'“intenses”, es reunirà més tard amb el ministre d'Exteriors de l'Iran, Hosein Amir Abdolahian. Serà la seva primera trobada amb el Govern del nou president iranià, Ebrahim Raisí, qui va arribar al poder l'agost passat. Eslami, per la seva banda, ha dit que les converses amb l'OIEA són tècniques i que s'han de mantenir lluny de qüestions polítiques que usen els “enemics de l'Iran” contra el seu programa nuclear.

Tot això succeeix poc abans del reinici la setmana que ve de les negociacions entre l'Iran i les sis potències (Rússia, la Xina, França, Alemanya i el Regne Unit, a més dels Estats Units, de manera indirecta) per reviure l'acord nuclear del 2015.

L'Iran demana que els Estats Units eliminin les sancions econòmiques imposades pel llavors president Donald Trump el 2018 i que ofereixi garanties que no abandonarà un nou acord nuclear com a condicions per salvar el pacte.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —