'La nova escola', un documental per retratar "el canvi cultural i de paradigma" impulsat per Escola Nova 21
Per ACN
Publicat el 29 de maig 2020
Temps de lectura 4 minuts

La nova escola, el darrer documental del cineasta Ventura Durall, s'estrena a Filmin el dijous i estarà fins diumenge, en el marc del DocsBarcelona. En aquest, el director retrata l'evolució del programa Escola Nova 21 durant tres anys, que es basa en l'aprenentatge competencial.

En una entrevista a l'ACN, Durall explica que, en la seva opinió, aquest projecte "ha superat les expectatives que s'havien posat al principi". Això es tradueix, segons ell, en un "canvi de paradigma a tot Catalunya i un canvi cultural de com es percep l'educació" i també en la firma d'un conveni amb el Departament d'Educació.

Fotograma del documental 'La nova escola'

Quan era cap del departament de documental de l'ESCAC, a Durall li van presentar en un sopar a Sergi del Moral, professor de Les Vinyes, i el cap d'estudis i director adjunt d'Escola Nova 21, Boris Mir. "Tot el que explicaven sonava a música celestial i era molt nou per a mi. Ens van explicar el programa que just començava en aquell moment i vam decidir fer-ne un seguiment", explica el director. 

 

Tot i això, Durall admet que s'ha de veure com es tira endavant la signatura amb el govern: "Hi haurà moltes resistències entre el professorat i les famílies", ja que davant de l'intent de canviar l'statu quo, hi ha la resistència dels que "estan en una posició que no volen canviar o que li canviïn". Al documental, es defensa l'aprenentatge competencial, que consisteix a adquirir competències, com parlar en grup, el lideratge, la capacitat de treballar en equip o la creativitat, entre d'altres. "Les assignatures estan subordinades a aquestes competències i no al revés". De fet, el que més va sobtar a Durall va ser l'èmfasi en l'aprenentatge cooperatiu, en la capacitat de parlar en públic i de perdre les pors i guanyar confiança. 

El procés de rodatge 

Durall explica que per al documental volien tenir dos centres gravats: un centre impulsor, Les Vinyes, on es va rodar durant tres mesos, i una escola que partia d'un model més tradicional i que estigués en un procés de canvi. Finalment, el centre escollit va ser l'Institut Pla Marcell de Cardedeu.

A l'escola van tenir un equip de tres persones que van rodar durant un any. Les primeres setmanes van fer una espècie de càsting per veure quins alumnes i professors seguirien. Primer en van escollir sis i després tres més que intuïen que podrien tenir "un arc evolutiu durant el curs i que la implementació del programa podria tenir un impacte en ells". 

Ventura Durall, el director 

A Ventura Durall sempre li ha interessat la biologia evolutiva i volia introduir una nova capa al documental que anés més enllà de la narració de l'evolució del programa Nova Escola 21. El director del documental va decidir contextualitzar aquest canvi cultural que planteja el projecte i donar-li una perspectiva històrica de "canvi de paradigma" respecte a les primeres escoles del segle XIX, "on es preparava a les persones pel món del treball i les indústries". 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —