- entrevistes -
Dolors Feliu
Publicat el 15 d’octubre 2022

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) acamparà durant tres mesos a la Plaça de Catalunya per denunciar la "causa general" contra Catalunya per part de la justícia espanyola. Aquesta serà l'activitat més visible de la campanya “Nosaltres acusem la justícia espanyola”, que té com a objectiu visibilitzar les persones represaliades, crear consciència social i explicar la situació actual a Catalunya. Entre més, els activistes recolliran firmes per demanar una comissió d'investigació al Parlament. L'acampada començarà aquest dissabte a les 12 h amb diferents activitats i ponències i culminarà d'aquí tres mesos amb una concentració davant del Parlament amb l'objectiu de lliurar la petició. En una entrevista amb el Diari de Barcelona, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, explica els detalls de la protesta. 

Quina finalitat té aquesta campanya?
L'objectiu és visibilitzar la gran repressió que s'està patint a Catalunya. Moltes vegades afecta gent invisibilitzada. Estem parlant de més de quatre mil persones represaliades. Volem denunciar aquesta injustícia i fer-la visible. 

Què n’espereu d’aquest primer cap de setmana d’acampada?
Aquest primer cap de setmana evidentment és l’arrancada i és forta perquè volem crear aquest impacte també a la població. S’han començat a fer no només accions comunicatives i activistes al carrer, sinó també hem posat el manifest a sobre la taula. Recollim signatures per presentar una petició al Parlament per obrir una comissió d’investigació, que ha de servir per començar a fer una documentació i denunciar-ho a escala institucional, que ha d'acabar en instàncies europees, al Comitè de Drets Humans de l'ONU i al Consell d’Europa. Aquests primers dies d’acampada hi haurà una gran visibilització i punt de trobada. Hi haurà testimonis de persones represaliades, vídeos i xerrades. 

Aquests tres mesos es poden fer llargs o curts? Creieu que passarà de pressa?
Nosaltres el que intentem és posar-ho sobre la taula i fer aquesta denúncia a nivell intern de país, de prendre consciència de la nostra repressió, i també a nivell internacional. Per tant, entenem que ara és l’arrencada i aquests tres primers mesos la visibilització anirà prenent cos. Nosaltres fem moltes actuacions per tot el territori, però ara ho farem de manera ininterrompuda per guanyar visibilitat. 

Noteu que ara el carrer està més mobilitzat després de la Diada?
Sí, clarament. Sorgeixen de seguida iniciatives, la gent vol fer coses i, per tant, creiem que és un bon moment per posar-ho a la taula. Està clar que la repressió continua i aquest és un motiu molt clar pel qual volem la independència. La repressió no acabarà fins que no fem la independència, però si no som conscients d’aquesta repressió, doncs sembla que les coses poden anar passant tranquil·lament. 

Us sentiu responsables d’alguna manera de la sortida de Junts del Govern?
No, però sí que veiem que l’11 de setembre la gent va donar un toc d’alerta de protesta al carrer. Volien que canviés la situació, i en aquest sentit sí, en la mesura en què la convocatòria va tenir èxit. Tot i que tenim molt clar que va ser la gent del carrer que va moure l’escenari polític. 

Quina valoració feu de Pere Aragonès i dels nous consellers?
La veritat és bastant decebedora, no reflecteix la veu del carrer que demana un canvi de tendència. Sembla que el Govern actual no es dona per al·ludit, no vol fer cas i no fa cap mena de valoració ni anàlisi que pugui canviar les polítiques d'abans del 10 de setembre. Sinó tot el contrari, sembla que accentua aquesta tendència de voler anar a negociar amb l’Estat, quan contínuament li diu que no. Fins i tot quan proposava pactes amb l’Estat, la portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, no va trigar ni una hora a dir que no volien de cap manera parlar sobre el tema. Per això estem decebuts que el Govern de la Generalitat continuï en la mateixa línia de no voler escoltar ni la gent del carrer ni el govern de l’Estat, que li diu que no vol negociar. 

Manteniu la proposta de la llista cívica? 
En aquests moments no veiem que Junts tingui un pla per fer la independència ni tampoc que es pronunciï. Per tant, no veiem cap altra alternativa. Mentre no hi hagi pla, nosaltres sí que posem sobre la taula la proposta de la llista cívica. Efectivament, si hi ha actors que vulguin fer la independència i plantegin plans i programes, evidentment hi serem i treballarem conjuntament. No obstant això, de moment no ho veiem en cap partit.

El vostre full de ruta segueix passant per una direcció bilateral d’independència? 
Durant molt de temps se n'ha sentit parlar, i en el passat ha estat així, de coordinacions estratègiques que han servit per no fer la independència. Nosaltres sí que estem en coordinacions estratègiques per fer la independència. A vegades aquest concepte de “pausada” o de "ja ho farem més endavant, això en realitat vol dir que no ho volem fer perquè no hi posem data, i ho deixem en el moment de l’imaginari”. Nosaltres estem per fer la independència i per fer-la efectiva, determinar el moment i posar-nos en acció. I això evidentment és una diferència. 

Hi ha alguna cosa que t'agradaria afegir?
Faig una crida perquè la gent participi en l’acampada d’aquest cap de setmana que tindrà lloc a Plaça Catalunya. També que la gent vingui en algun moment a veure-ho, fins i tot a prendre consciència. És una oportunitat per parlar amb la gent represaliada i compartir com a societat aquest dolor i aquesta persecució a causa de les nostres idees. Allà ens trobarem totes i tots.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —