Donar-se el 'sí, vull': una odissea en temps de pandèmia - Diari de Barcelona

Casar-se o no casar-se?, aquesta és la pregunra que s'han fet - i encara es fan - moltes parelles aquest 2020. La pandèmia ens ha trastocat tots els plans, però a més ha tocat de ple als futurs matrimonis, ja que tota la crisi ha transcorregut durant la temporada alta de les bodes, que és entre el març i el setembre.
Només a finals d'abril, 17.000 bodes havien estat cancel·lades a Espanya, d'acord amb elDiario.es. Tot i així, la majoria de les parelles ha optat per l'ajornament. A una enquesta realitzada per Bodas.net a Itàlia, França i Espanya poc d'un mes després de la declaració de la pandèmia, el 91,3% dels futurs matrimonis es decantava per posposar la celebració dels enllaços, mentre que únicament un 8,7% veia clara la cancel·lació.
Les bodes que sí s'han celebrat i continuen celebrant-se, però, no són les cerimònies a les quals estem acostumats. L'ús de mascareta i gel hidroalcohòlic, el límit d'aforament, el distanciament social - res de mostres afectuoses entre els convidats i les parelles -, el còctel es fa asseguts a la taula en plats individuals i la prohibició de ballar; són algunes de les mesures als actes nupcials d'aquesta temporada.

Raquel Santamaría i Alberto Rodríguez, una parella d'Alacant, tenien planejat casar-se el 2 maig, i van haver de posposar la cerimònia tan sols amb unes setmanes d'antelació. "Al començament pareixia que tot anava a millorar, i que anava a quedar-se en un esglai. Un dia pesàvem que podríem fer-la, i l'endemà no", comenta la Raquel.
Gràcies al treball de l'Alberto, que durant el confinament va teletreballar fent videoconferències i formacions a les quals es connectava molta gent, se'ls va ocórrer la idea de celebrar una boda online, a la qual van assistir uns 200 convidats, la majoria vestits d'etiqueta, des de 100 dispositius.
"La gent va poder estar amb nosaltres eixe dia de forma online. Ho vam celebrar i ho vam disfrutar de forma totalment diferent"
"La gent va poder estar amb nosaltres eixe dia de forma online. Ho vam celebrar i ho vam disfrutar de forma totalment diferent. Vam fer un guió, vam parlar nosaltres, amics, familiars... vam posar vídeos i vam fer jocs", recorda l'Alberto, "tot i que després ens vam casar el 25 de juliol, per a nosaltres, la data especial és el 2 de maig: és el dia que vam començar a portar els anells i el dia que per a nosaltres ens vam casar oficialment".
"De fet, les nostres aliances tenen gravades les dues dates", diu la Raquel. "Al final, malgrat que durant el confinament vam tenir molts alts i baixos, hem buscat sempre la forma d'estar amb la gent. Vam decidir no quedar-nos eixe dia tristos ni pensant en el que podria haver sigut, vam tirar cap endavant i tenim un record molt bonic d'eixe dia".

Noelia Martínez i Paco Cortés, també d'Alacant, havien estat organitzant la seva boda des de finals del 2017. Van casar-se, també, el 25 de juliol, la data que tenien prevista. Tanmateix, van patir molta incertesa perquè la situació no pintava bé: "ens vam plantejar dues dates més, perquè veiem que la cosa no millorava i molta gent estava posposant-les. Ho hem passat prou malament", confessa la Noelia.
Tot i que ells no van tenir problemes d'aforament perquè la seva localització era espaiosa, finalment no van tenir tots els convidats amb els quals havien comptat en un principi: "ens van fallar força convidats. En un principi, érem uns 190, i finalment, vam ser 120. Va haver-hi gent que no va venir per por, fet que nosaltres ho entenem", explica.

Altres han travessat més dificultats, com és el cas d'Estefanía Erades i Néstor Riquelme, també valencians "Aquests mesos ho hem passat fatal, sobretot les últimes setmanes, amb els canvis tan bruscos que hem hagut de fer", diu l'Estefania, "ens han canviat contínuament els plans".
Poc més d'una setmana abans de la boda, es va tancar l'oci nocturn a partir de la 1 am. La parella va haver de canviar l'esdeveniment al matí i, en lloc de ser un sopar, va passar a ser un esmorzar. "Vam haver d'avisar als convidats, a l'església, al restaurant, al fotògraf, als de les flors, als músic, al xofer del cotxe nupcial, perruquers, autobús... vam trastocar els plans de tothom", destaca el Néstor.
Però aquest no ha sigut l'únic obstacle que han hagut de superar en el seu camí cap a l'altar. A només tres dies de la boda, es va limitar a la comunitat de Múrcia - on tenia lloc l'esdeveniment- l'aforament de les bodes a 30 persones.
"Al principi teníem al voltant de 250 convidats, i al final vam ser 30"
"Al principi, teníem al voltant de 250 convidats", explica el Néstor, "després del coronavirus vam haver de reduir a menys de 200. Després del canvi de la tarda al matí, teníem confirmats 147 persones. I al final vam ser 30, vam haver de desinvitar a 117 persones".
Malgrat els problemes, van decidir continuar amb la boda i van casar-se el passat 29 d'agost. "No ens vam plantejar cancel·lar la boda en cap moment, perquè sinó, què? Seguim amb la incertesa de quan podrem tornar a celebrar-la? I a saber com estaran les nostres vides per quan es pugui... si tenim fills, seria més complicat", declara l'Estefanía.
Una lluna de mel no tan dolça
Els viatges de lluna de mel, com tants altres viatges que ja estaven planejats, no han estat exempts de cancel·lacions. De fet, aquesta és la principal pèrdua de diners que no han aconseguit recuperar els recentment casats, ja que els ajornaments i les adaptacions a les restriccions no han suposat en la majoria dels casos una despesa extra.
A la Raquel i l'Alberto, que anaven a fer un viatge a Costa Rica, els han assegurat que els reintegraran els diners, però poden tardar fins a un any en fer-ho. La Noelia i el Paco, per la seva banda, tenien pagat un creuer i sí que van recuperar-ho, a excepció d'una petita comissió. Però l'Estefanía i el Néstor, que a més d'un creuer anaven a visitar Praga i Venècia, han perdut aproximadament un 40% del preu del viatge.
Aquest fet ha contribuït a reforçar el turisme nacional, i el nord d'Espanya s'ha convertit en el nou destí preferit per a les parelles que s'han donat el "sí, vull" aquesta temporada. La Raquel i l'Alberto van passar una setmana a Eivissa i després van anar a Astúries. "Vam buscar localitzacions on no hi hagués molts casos i poguéssim estar a la nostra", diu la Raquel. Noelia i Paco també van viatjar per Espanya, concretament a Galícia i Astúries.
"Ara mateix estem a Àvila, i anirem a Astúries i Cantàbria", ens conta Estefania, "Espanya és molt bonica, però clar, pel viatge de nuvis volíem alguna cosa més especial. Però, en demanar el permís de matrimoni, l'havíem de gastar sí o sí, perquè sinó l'hauríem perdut".
Milers de professionals afectats
Més enllà de les parelles i els convidats, són moltíssims els professionals implicats en una boda - el cost mitjà de les quals està en torn als 20.500 euros -: wedding planners, fotògrafs, restaurants, proveïdors, floristes, etc. Aquest sector - que mou 3.500 milions d'euros - dóna de menjar a 350.000 treballadors, i feina indirecta a 900.000 persones més, d'acord amb un estudi realitzat pel portal Bodas.net.
La pandèmia ha suposat per a tot el sector una immensa pèrdua de facturació. "Aquest any només he tingut una boda, va ser al febrer, abans que esclatés tot. Totes les de la temporada alta s`han posposat per l'any vinent", assenyala la wedding planner Valeria Vassallo. La boda més propera que té és per al març del 2021.
"M'he quedat sense esdeveniments, sense bodes, sense treball i sense ingressos"
En una situació similar es troba la fotògrafa Maria Eugenia Márquez, que ens comenta que s'ha quedat "sense esdeveniments, sense bodes, sense treball i sense ingressos". "Tot el sector pensàvem que al setembre començaríem de nou i ens reactivaríem, però des que va sortir l'anunci del president Torra prohibint les reunions socials de més de deu persones, la gent ha anat agafant por i ha anat anul·lant una rere altra".
Per sort, la majoria de les parelles no han cancel·lat les cerimònies, només les han posposades. "Jo estic treballant força en les bodes de l'any que ve, tant de les que ja tenia com de contractacions noves. La gent encara es vol casar", diu esperançada la Valeria.
"Estic treballant força en les bodes de l'any que ve. La gent encara es vol casar"
La finca Jardines de Abril (Alacant), que dels quaranta esdeveniments que tenien per aquesta temporada en faran "amb sort, tres o quatre", té tots els dissabtes i pràcticament tots els divendres des del març fins al novembre del 2021 reservats. "Crec que em posaré un llit a la finca" diu rient Isabel Alonso, la responsable de la gestió. "Passarem de no tenir res a que estigui tot ple... però també tenim molta incertesa, perquè no sabem realment quan acabarà aquesta situació".

L'ajornament de les bodes a l'any vinent ha suposat, igualment, una important pèrdua de facturació, perquè les reserves ja estaven pagades i impedeixen l'entrada de nous clients. A més, "ha estat difícil quadrar tots els proveïdors d'una boda per a una data nova", ens explica Valeria, fet que confirma la Maria Eugenia: "Tots els col·laboradors que treballàvem en una boda havíem de posar-nos d'acord".
"Tots els clients volen bodes com les d'abans: petons, abraçades... jo no sé quan tornarà això"
La preocupació més gran, però, és no saber si tornarem al concepte tradicional de les bodes. "Tots els clients volen bodes com les d'abans: petons, abraçades... jo no sé quan tornarà això, tinc els meus dubtes que sigui l'any que ve", diu la Isabel. "És molt difícil controlar el distanciament social i el respecte de les mesures a les bodes, els cambrers no són policies. Penso que com el client no comenci a normalitzar el que tenim ara, no tindrem activitat".
Ara més que mai, i sense saber quan tornarem a l'antiga normalitat - i, fins i tot, si ho farem -, necessitem adaptar-nos i pensar alternatives, com va fer la Valeria durant el confinament, que va aprofitar per renovar la seva imatge i la seva web. Maria Eugenia està d'acord: "És moment de reinventar-nos i buscar una altra manera de tenir ingressos", conclou.

