Les dones de Gàmbia desafien els rols de gènere instal·lant plaques solars
Per ACN
Publicat el 09 de novembre 2021

Al poble costaner de Tujereng, a Gàmbia, un grup de dones planten cara al canvi climàtic i, alhora, desafien els rols de gènere masclistes instal·lant plaques solars. Malang Sambou Manneh, gambià de Torrelles de Llobregat, ha viatjat a Glasgow per exportar aquesta iniciativa ecologista i d'empoderament. "Són petites actuacions que poden aconseguir mantenir la temperatura a 1,5°", defensa en una entrevista a l'ACN.

Juntament amb la seva dona, Malang va obrir un centre de formació professional sobre tecnologies d'energies renovables per a dones. Un projecte "modèlic" a "l'Àfrica i als ulls del món", segons ell. "És una passada!", diu des del centre de convencions de la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26). 

Els orígens d'aquest projecte es remunten a la seva etapa a Torrelles de Llobregat. Se n'hi va anar a viure amb la seva dona, la Sílvia, i allà, mentre treballava com a comercial sanitari, va estudiar cooperació internacional i energies renovables. El 2009 tots dos van tornar cap a Gàmbia i, en col·laboració amb l'associació Solidança, van portar un contenidor amb roba de segona mà.

Venent les peces van començar a fer diners i, aleshores, van veure l'oportunitat d'iniciar un projecte de formació. La mare d'en Malang mai va poder estudiar i això li va donar la idea de crear aquest centre per a dones, assegura. "Així va començar el projecte de Fandema, que vol dir 'ajudat a tu mateixa'", recorda.

Amb l'ajuda de diverses administracions catalanes, espanyoles i de la Unió Europea, Fandema va posar en marxa una escola on les dones reben formació per instal·lar plaques solars. També fan classes de cuina, fotografia i periodisme.

"Ha passat de ser un projecte pilot, a ser un projecte simbòlic i modèlic d'Àfrica", diu amb orgull, tot afegint: "Les dones han fet la instal·lació de plaques solars més gran del país".

Gàmbia és un dels estats més petits de l'Àfrica i entorn del 50% de la població viu per sota del llindar de pobresa. Tot i això, és l'únic país del món que està complint amb l'Acord de París per limitar l'escalfament global a 1,5°, segons Climate Action Tracker.

En Malang ha volat fins a Glasgow per ensenyar a altres països com a Gàmbia estan impulsant accions "ben fetes" contra el canvi climàtic. "La COP26 és un bon lloc per explicar el que fem", defensa en Malang, que ha vist interès entre els països nòrdics pel seu projecte. "Ha estat molt aplaudit".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —