Dones Visuals: "Les candidatures als Gaudí són desiguals quant a gènere i diversitats" - Diari de Barcelona

Les candidatures als Premis Gaudí són "desiguals quant a gènere i diversitats", segons l'opinió del col·lectiu Dones Visuals. En un comunicat, l'associació alerta que la radiografia del sector cinematogràfic que representen aquestes nominacions de l'Acadèmia del Cinema Català reflecteixen un sector "majoritàriament blanc i poc divers". És per això que demana polítiques audiovisuals "amb perspectiva interseccional" tant pel que fa a la representativitat en nombre de professionals com al pes a l'imaginari audiovisual d'aquests col·lectius "social i històricament invisibilitzats". També denuncia la "baixa representativitat" de dones en la majoria de candidatures i la "persistència" del sostre de vidre "a tot el sector".
A partir d'una comparativa de les candidatures en el període 2017-2021, Dones Visuals ha detectat que a categories com Millor Direcció el nombre de dones candidates ha passat del 18 al 24%, però ho considera un augment "anecdòtic" davant del prop de 80% de candidatures liderades per homes. En categories com Millor So, Millor Muntatge, Millor Fotografia o Millors Efectes Visuals, el percentatge és del 27,58%.
D'altra banda, i segons els càlculs de l'associació, de les 128 cintes catalanes que opten a algun dels guardons, 85 han estat produïdes per homes i 43 per dones, un 33% del total.
Més enllà d'aquesta anàlisi, Dones Visuals lamenta la manca de dades sobre la desigualtat a la indústria que denuncia i alerta que sense aquests paràmetres no es pot saber "fins a on arriba" la problemàtica i quins són els col·lectius més afectats. Es tracta, insisteix, d'una informació "imprescindible" per aplicar "les mesures correctores més adients".
Continguts discriminatoris
D'altra banda, l'entitat alerta de la "persistència de continguts discriminatoris" per a col·lectius com el de les dones o les persones trans. L'entitat recorda la "potència" de l'audiovisual com a generador d'imaginari col·lectiu i la "responsabilitat" de tot el sector, sobretot de les administracions públiques.
Per tot plegat, Dones Visuals considera que cal un compromís de tot el sector per aconseguir un imaginari audiovisual "lliure de discriminació i racismes" i enriquit amb narratives, temàtiques i cinematografies "que també necessiten una perspectiva diferent i renovadora dels cànons patriarcals".

