La Beckett aposta per la dramatúrgia contemporània durant el mes de juliol - Diari de Barcelona
PROGRAMACIÓ D'ESTIU
La Beckett aposta per la dramatúrgia contemporània durant el mes de juliol
La programació d'estiu està formada per dues obres d'autoria anglesa i una de catalana juntament amb l'Obrador d'Estiu

La Sala Beckett ha presentat l'activitat programada pel mes de juliol del 2021, que està formada per l’Obrador d’estiu i tres espectacles més. Toni Casares, director de la sala i que juntament amb Cesc Casadesús, director del GREC, i els equips artístics dels espectacles han encapçalat la roda de premsa, ha dit que la Beckett vol “estar plenament present i travessar els estats d’ànims que hi ha a la ciutat”, ha afirmat Casares. Per aquest motiu Barcelona es converteix en el punt de trobada de la dramatúrgia contemporània internacional a partir de demà i fins a final de mes.
XVI edició de l’Obrador d’Estiu
Durant aquest mes se celebra l’Obrador d’estiu de la Beckett, que arriba a la seva XVI edició, en el context del GREC Festival de Barcelona. L’Obrador consisteix en la trobada de creadors i creadores de generacions, estils i procedències diferents “on podran trobar i compartir inquietuds”.
Els actes que es duran a terme en l’Obrador d’estiu seran: el taller internacional, on assistiran autors emergents; lectures de textos sobre la intel·ligència artificial; i l’experiència del Dramawalker que consisteix a “treure fora la Beckett”, ja que els espectadors podran escoltar històries mentre passegen pel barri del Poblenou, alhora que trepitgen els escenaris on succeeixen les quatre ficcions que formen aquesta experiència.
Les tres estrenes del mes
Pel que fa als espectacles, durant el juliol es podran veure tres produccions. La primera a estrenar-se avui és Heisenberg de Simon Stephens, amb Sílvia Bel i Pep Cruz i dirigida per Josep Maria Mestres, fins a l’1/8. Es tracta d’una obra sobre com d’incerta i còmica pot ser la connexió entre dues persones. Mestres ha assegurat que l’obra “interpel·la l’espectador d’una manera molt profunda”.
Heisenberg va ser un físic que va formular el principi d’incertesa, el qual postulava que no es podia saber la posició, amb absoluta precisió, els valors dels objectes. Aquest principi creuen que està relacionat amb la situació causada per la Covid19. Casares ha afirmat que “l’obra és un recital interpretatiu de Pep Cruz i Silvia Bel”.
També en el marc del GREC Festival s’estrena Salvació Total Imminent Immediata Terrestre i Col·lectiva de Tim Crouch, amb direcció de Pau Roca i producció de la companyia Sixto Paz, del 8 a l'11 de juliol. L’obra és la història d’una família que busca respostes després d’un cataclisme. La manera que tenen de sobreposar-se a la situació és a través d’un llibre que ha escrit el pare.
Pau Roca, director de l’obra, es va interessar pel format que van veure a la Royal Court Theatre, ja que “va ser una experiència que com a espectador no havia viscut mai”, ha reconegut Roca. L’obra consistirà en la lectura conjunta, de públic i actors, d’un llibre “que llegirem tots alhora”. Roca ha constatat que l’oportunitat que els acostuma a donar, tant el GREC com la Beckett, d’experimentar, “l’espremem al màxim”.
L’última estrena ve de la mà La Mala Companyia i sota la direcció de Ramón Simó. Es pronuncia camí, del 15 al 25 de juliol, és una producció d’un grup d’alumnes de l’Institut del Teatre que van realitzar un taller sobre La Pesta d’Albert Camus i hi van voler seguir treballant. L’acció se situa just al començament de la pandèmia, quan a tres actors joves que comparteixen pis, se’ls suma una actriu i hauran de passar junts el confinament.

Com aquests quatre actors no volen que se’ls escapi el temps, començaran a treballar en una adaptació de ‘La Pesta’ de Camus, per això, ha afirmat Simó “vam començar a pensar com es relaciona la vida quotidiana amb el text de Camus”.

