El dret canònic no preveu la dispensa del celibat i la secularització dels bisbes - Diari de Barcelona
RELIGIÓ
El dret canònic no preveu la dispensa del celibat i la secularització dels bisbes
Altres bisbes que havien renunciat a les seves diòcesis, també per motius personals no aclarits, no han estat dispensats del celibat i han seguit com a bisbes

El dret canònic no preveu la dispensa del celibat i la secularització dels bisbes, als quals considera successors dels apòstols, per la qual cosa només el papa Francesc podria reduir a l'estat laical de forma excepcional al bisbe emèrit de Solsona, Xavier Novell, si aquest ho sol·licités, cosa que es desconeix si ha fet.
Experts en dret canònic han assenyalat la dificultat legal, d'acord amb la doctrina catòlica, per secularitzar el bisbe emèrit de Solsona, que va renunciar al càrrec a l'agost pel qual sembla per haver iniciat una relació sentimental amb una dona, per la qual cosa només el papa Francesc tindria potestat per dispensar-li del celibat oficialment i treure-li tots els drets que té com a bisbe.
En renunciar al bisbat de Solsona "per motius estrictament personals" que no ha revelat, Novell va passar a ser bisbe emèrit i conserva els seus drets com a bisbe, excepte els quals cautelarment estan previstos, com la retirada de l'anell, la creu pectoral i la mitra.
No obstant això, segueix percebent la seva remuneració, pot viure al palau episcopal, oficiar misses i fins i tot pot seguir assistint a les reunions de la Conferència Episcopal, encara que de moment està il·localitzable.
El cànon 375.1 del Codi Iuris Canonici (CIC) (Codi de Dret Canònic) estableix que "els Bisbes... per institució Divina són els successors dels Apòstols... són constituïts com a pastors a l'Església perquè també ells siguin mestres de la doctrina, sacerdots del culte sagrat i ministres per al govern".
És a dir, tenen la plenitud de l'ordre sacerdotal, però en el cànon 290.3 del CIC, que tracta de la possibilitat de la dispensa del celibat del clergat, solament preveu la dispensa del diaca (per causes greus) i en el cas del prevere (per causes gravíssimes), sense que es prevegi la dispensa del celibat en el cas del bisbe.
El papa tindria la potestat per dispensar als bisbe
No obstant això, l'encíclica Sacerdotalis Celibatus del papa Pau VI estableix que el celibat dels clergues no és una disposició de dret diví, per la qual cosa el Papa, d'acord amb els cànons 332.1 i 33.1, té la potestat plena de jurisdicció per dispensar qualsevol norma que no sigui de dret diví.
Fins ara, altres bisbes que havien renunciat a les seves diòcesis, també per motius personals no aclarits, però presumptament relacionats amb alguna relació sentimental, com va ocórrer en les diòcesis de Mallorca o Ciudad Rodrigo, prelats que no han estat dispensats del celibat i han seguit com a bisbes.
Només el papa Francesc sap actualment si Novell ha demanat que li apliqui l'excepcionalitat de reduir-li a l'estat laic i, si ho hagués fet, els tempos de l'Església van molt més a poc a poc que els mediàtics, per la qual cosa la renúncia del bisbe de Solsona, els seus motius i les seves conseqüències seguiran alimentant les conjectures i fomentant la idea d''ocultisme' en aquest procés, que està causant inquietud en els clergues i en molts feligresos de Solsona.

