Drets LGTBIQ+ en pandèmia: avanços i retrocessos - Diari de Barcelona

L'Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex (ILGA) considera que, malgrat les dificultats que ha portat la pandèmia per a les persones d'aquest col·lectiu, hi ha hagut avanços al llarg de l'any en la lluita pel reconeixement dels drets LGTBIQ+.
Tot i això, els progressos són lents ja que encara hi ha 69 països membres de Nacions Unides que penalitzen les relacions consentides entre persones del mateix sexe, només un menys que l'any passat, segons l'Informe Mundial sobre Homofòbia d'Estat publicat aquest dimarts per l'ILGA. Gabon és el país que més recentment ha derogat una llei que criminalitzava aquest tipus de relacions.
Segons l'Associació, 2020 no ha estat un any fàcil per a les persones pertanyents LGTBIQ+, ja que la pandèmia ha augmentat les desigualtats i la violència en tot el planeta. "Els espais segurs per a les nostres comunitats es van reduir dràsticament de la nit al dia", assenyala la directora de programes de l'ILGA, Julia Ehrt, que denuncia que alguns governs s'han aprofitat de les circumstàncies per a oprimir i perseguir més al col·lectiu.
Retrocessos a Polònia i Indonèsia
Les anomenades "zones lliures de persones LGBT" han proliferat a Polònia: municipis, províncies i fins a regions senceres que es declaren "lliures d'ideologia LGBT". A Indonèsia s'han intentat impulsar novament les "teràpies de conversió" i als Estats Units s'han deixat sense efectes dues disposicions que prohibien aquest tipus de pràctiques a Florida.
L'ILGA també ha mostrat la seva preocupació per l'augment en 51 països de les restriccions per a la creació i registre d'ONG que tenen com a propòsit fer costat al col·lectiu LGTB.
Avanços a Sudan i Alemanya
Malgrat tot això, al 2020 hi ha hagut alguns avanços importants com la derogació a Sudan de la pena de mort per als actes sexuals consentits entre persones del mateix sexe. L'informe destaca també la prohibició a Alemanya de les "teràpies de conversió", igual que a certes jurisdiccions d'Austràlia, el Canadà, Mèxic i els Estats Units.
Avui, 81 països compten amb lleis que protegeixen contra la discriminació d'aquest col·lectiu a la feina, mentre que fa vint anys només n'eren 15. A més, el matrimoni igualitari és una realitat en 28 països.
Hongria impedeix l'adopció a parelles homosexuals
Tot i no formar part de l'informe d'ILGA, just aquest dimarts, Hongria ha aprovat una llei que impedeix l'adopció a parelles homosexuals i limita els drets de la comunitat LGTBIQ+. La modificació de la definició de família s'ha aprovat al Parlament d'Hongria amb el suport del partit conservador ultranacionalista Fidesz, que segueix formant part del grup popular europeu.
La nova constitució hongaresa defineix la família "basada en el matrimoni i la relació pares-fills" i estableix: "la mare és la dona, el pare és l'home". També ho ha expressat així el primer ministre hongarès, Viktor Orban, en una piulada on ha celebrat l'esmena aprovada perquè "Hongria sigui sempre una nació forta".

