Thermomix
Per Lucia Quesada i Maria Vidal
Publicat el 14 de novembre 2020

Aquest 2020 és un pou de sorpreses: una pandèmia mundial, la nova aparició d’Anonymous i, fins i tot, l’esperada caiguda de Donald Trump. Però, ja l’últim que es podia esperar és una batalla legal entre dos robots de cuina. 

El grup alemany Vorwerk, fabricant del conegut robot de cuina Thermomix, va acusar recentment la cadena de supermercats alemanya Lidl de comercialitzar un electrodomèstic massa similar al seu. Aquest rep el nom de Monsieur Cuisine Connect i només sortir al mercat es va convertir en un èxit; en 72 hores ja s’havien esgotat les 40.000 unitats en venda. 

A ulls del comprador, la diferència més gran entre els robots és el preu: la Thermomix supera els 1.000 euros i la Monsieur Cuisine ronda els 360 euros. Tanmateix, hi ha uns altres aspectes que, segons el fabricant originari, no els diferencien tant. Es refereixen a la capacitat de la Thermomix per poder afegir productes i calcular el seu pes alhora que el robot està funcionant, una característica que, per ells, és específica del seu producte. És principalment per aquest motiu que van decidir portar el cas a un judici que va arrencar el passat dilluns 9 de novembre al Jutjat Mercantil Número 5 de Barcelona i encara no ha conclòs. Lidl, però, segueix defensant l’originalitat del seu producte. 

La revolució dels àpats 

La primera versió d’aquest famós robot que ha facilitat la vida tant dels que adoren cuinar com dels que ho detesten va sortir al mercat l’any 1961. La idea originària va néixer d’una mare alemanya, qui va adonar-se que no hi havia cap electrodomèstic que pogués preparar ràpidament el menjar del seu nadó: cap trossejava i cuinava al mateix temps els aliments. Per això, l’electrodomèstic inicial es limitava a triturar i escalfar alhora, per preparar sopes i cremes. Més endavant, l’invent va evolucionar de manera que també podia preparar algunes postres, salses i altres receptes. 

Darrere de cada versió del robot que es fabrica hi ha 120 enginyers, segons la seva pàgina web, que fan possible que tingui més funcions i sigui capaç de fer processos de cuina més específics. En total, s’han fabricat 10 versions de Thermomix. La darrera, del 2019, inclou una pantalla tàctil, connexió a la Wi-Fi, un llibre de receptes digital i quatre nous modes de preparació. 

Segons l’empresa, cada minut es venen dos aparells, un fet insòlit tenint en compte que el robot no s’acostuma a comercialitzar a les botigues, sinó que es ven a través de distribuïdors particulars que organitzen demostracions als domicilis. L’any 2019, es podia trobar una Thermomix en 7 milions de llars de tot el món. 

Experiència als tribunals 

No és el primer cop que la Thermomix acaba en un litigi en els jutjats mercantils. El 2013, el fabricant alemany va demandar el robot de cuina de l’empresa catalana Taurus per motius semblants, però el Tribunal Suprem va concloure que l’electrodomèstic no infringia els drets de la patent de Vorwerk.

De moment, aquest cas no s’ha resolt. Mentre Lidl acusa Vorwerk de fer “il·lusionisme” i d'“enganyar cervells” per culpar-la de plagiar el seu famós robot de cuina, Vorwerk reclama a la cadena de supermercats el 10% de les vendes del seu electrodomèstic.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —