L'eclipsi solar vist des d'Amèrica Llatina, en imatges - Diari de Barcelona

L'eclipsi solar, que ha enfosquit diversos països de Sud-amèrica aquest dilluns, s'ha vist en primer lloc a Xile a les 11.40, hora local (14.40 GMT) i s'ha contemplat íntegrament en menys de dues hores a la zona sud del país, per després avançar cap a l'Argentina.
L'ombra ha ingressat a Xile pel municipi de Saavedra, a la regió de l'Araucania, 800 quilòmetres al sud de Santiago i on s'ha aconseguit el 100% de foscor a les 12.58, hora local (15.58 GMT), encara que les pluges i els núvols amenaçaven la visibilitat del fenomen.
Vista de l'eclipsi parcial solar que cobreix el cel avui a Asunción (Paraguai)
Descrit per la NASA com una "coincidència celestial", aquest esdeveniment estel·lar s'ha pogut observar parcialment en diversos països del continent, com el Perú, Bolívia, l'Uruguai o Paraguai, però només a Xile i l'Argentina s'ha fet de nit en ple dia.
Els experts van alertar que les desfavorables condicions climatològiques que afecten ara aquesta regió, amb forts vents i nuvolositat, podrien provocar una disminució en la visibilitat de l'eclipsi. "És cert que el sud de Xile és un lloc idoni per a poder veure aquest tipus d'esdeveniments per la seva escassa contaminació lumínica i la seva vegetació, no obstant això serà imprescindible que hi hagi cels nets", va explicar l'astrofísica de la Universitat Autònoma de Xile, Angie Barr.
Una nena de la comunitat Mateo Nahuelpán, del poble originari maputxe, es prepara per veure l'eclipsi solar amb unes ulleres especials avui, a Monkul, a la regió de l'Araucanía (Xile)
Vista de l'eclipsi parcial solar que cobreix el cel avui a Sao Paulo (Brasil)
Vista de l'eclipsi parcial solar que cobreix el cel avui a Sao Paulo (Brasil)
Un eclipsi en plena pandèmia
Enguany l'eclipsi té lloc en plena pandèmia de la Covid-19, que deixa a Xile més de 560.000 casos i que en les últimes setmanes ha donat senyals d'una segona ona de contagis, per la qual cosa les autoritats han insistit a complir les restriccions sanitàries i evitar aglomeracions durant l'esdeveniment. "Hem detectat trasllats a segones residències, cosa per la qual faig una crida a que no vinguin al nostre municipi per a evitar els contagis", va afirmar Germán Vergara, alcalde de Villarica, un dels municipis més visitats per a l'eclipsi.
Desenes de persones es reuneixen fora del Planetari per observar l'eclipsi solar amb lents especials avui, a Buenos Aires
El 2 de juliol de 2019 va tenir lloc un altre fenomen similar, amb un eclipsi al nord del país que va reunir a centenars de milers de turistes de tot el món en punts clau com platges, parcs i turons des dels quals es té una bona panoràmica. Els enfosquiments solars totals són un fenomen astronòmic fora del comú que ocorren quan la Lluna projecta una ombra sobre la Terra, bloquejant per complet la llum i deixant veure exclusivament la corona del Sol.
Durant el segle XXI s'han registrat altres 12 esdeveniments d'aquest tipus i es preveu que el pròxim sigui visible a Amèrica del Sud el dissabte 4 de desembre de 2021, segons la NASA.
Vista de l'eclipsi solar que cobreix el cel avui, a Buenos Aires (Argentina)
HILO:
— agos (@feltvibes) December 14, 2020
Fotos del eclipse del 14/12/2020
?✨? pic.twitter.com/gOeM03CDhj
Impresionante:
— AJ+Español (@ajplusespanol) December 14, 2020
Así se vivió en Neuquén, Argentina, el eclipse solar total.
¡Emoción a tope!pic.twitter.com/BPcc6dqotu
Eclipse Solar Total 2020 ?❤️ #canon @Misteriosespaco @AlexsandroMota8 pic.twitter.com/64lve9mdem
— Hadaward (Luiz Eduardo) (@_hadaward) December 14, 2020

