Una de les capçaleres de la concentració
Per Redacció
Publicat el 19 de setembre 2021

Jornada de mobilització ecologista contra l'ampliació de l'aeroport del Prat. Ni un Pam de Terra, ZeroPort, SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet i la Xarxa per la Justícia Climàtica han convocat per aquest matí una manifestació sota el lema 'Pel clima, la salut i la vida' en què han participat milers de persones -deu mil segons la Guàrdia Urbana.

Moltes vingudes en columna des del Baix Llobregat, que ha sortit des de la plaça de la Vila del Prat i que es dirigeix al carrer Tarragona de Barcelona, on hi ha convocada la concentració. També n'han sortit d'altres de diversos punts de les comarques barcelonines en direcció a la capital catalana. També a la ciutat s'han organitzat columnes des dels barris. 

La concentració s'ha dividit en tres blocs al llarg del carrer Tarragona: "Justícia climàtica i ambiental", "Vides dignes" i "Defensa del territori".


Foto: Guillermo Cabellos

Les entitats convocants rebutgen rotundament l’ampliació de l’aeroport en favor de la protecció del medi ambient i de l’espai natural de la Ricarda. I malgrat que el govern espanyol ha retirat l'oferiment d'inversió per a l'ampliació al govern català, els conservacionistes han volgut mantenir la protesta d'avui.

Maria Garcia, portaveu de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire i membre de Zeroport, demana que “es deixi de manipular amb un debat parcial de Ricarda sí, Ricarda no”. Segons l’activista, aquest projecte atempta contra l’emergència climàtica que vivim. Per García, tot plegat “es tracta d’un projecte especulatiu que només defensa els interessos d’Aena i justifica polítiques de turistificació i altes emissions”.


Foto: Judit Fàfila

D'altra banda, el portaveu de la Plataforma Stop Jocs Olímpics, Bernat Lavaquiol, denuncia que projectes com l’ampliació del Prat, l’ampliació del Port de València o el macro esdeveniment dels Jocs Olímpics d’Hivern “responen a un mateix model de país”. Segons Lavaquiol, “per una banda no s’està tenint en compte els efectes de l’emergència climàtica i per altra se’ns condemna a viure de les feines precàries del sector turístic”.

A misa i repicant

Malgrat que ERC lidera el govern català, d'entrada favorable a l'ampliació de l'aeroport si no s'afecta l'espai protegit de la Ricarda, a la manifestació hi han participat diverses personalitats del partit. Entre elles, el diputat Pau Morales; la regidora a l'Ajuntament de Barcelona Elisenda Alemany; l'ex-conseller Raül Romeva; l'ex-consellera Meritxell Serret i l'ex-diputat a Madrid Joan Tardà.
Fotografies: ERC/Arnau Carbonell

L'anunci que membres del partit participarien a la manifestació havia generat malestar entre les files de Junts, socis de govern a la Generalitat i més entusiastes pel que fa al projecte d'ampliació. De fet, va ser el vice-president, Jordi Puigneró, qui va negociar -en secret i per disgust d'alguns líders de Junts- amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, la inversió de l'Estat per a l'ampliació. Finalment, les desavinences internes a Palau van fer que des de la Moncloa s'anunciés la suspensió de la inversió. Tanmateix, a Madrid també hi ha incongruències,  ja que Podem i els Comuns s'oposen a l'ampliació malgrat formar part del govern que impulsava l'ampliació.

Precisament, també han participat a la protesta diputats i membres de la CUP, entre els quals la cap de llista al Parlament, Dolors Sabater, i dirigents dels Comuns, com la líder parlamentària Jéssica Albiach. Tampoc hi ha faltat l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler.

Confession: yo también pensé en Dora cuando se hizo público el DORA\u2026. Foto by @CinzasNoPeto pic.twitter.com/Wtx6t5BQ3y

Les entitats ecologistes del Llobregat, en peu de guerra

Els actes previs, però, van començar divendres, amb la reunió dels representants d’una cinquantena d'entitats que van denunciar el "desastre natural, agrícola i patrimonial sense pal·liatius" que suposaria l'ampliació. Durant la concentració s'hi va llegir un manifest que defensava que un creixement de l'aeroport del Prat suposaria "un greu atac a la salut de la ciutadania i del planeta", i es reclamava a les administracions que descartessin "definitivament" l'ampliació.

També se'ls reclamava que donessin suport a la pagesia que treballa a l'indret per "garantir la viabilitat de les seves explotacions com una forma d'avançar cap a la sobirania alimentària". Les entitats consideren que els governants no presten prou atenció als Espais Naturals del Delta del Llobregat i a les necessitats d’aquest patrimoni.

D’aquesta manera, les entitats per la defensa del medi ambient de la zona del Baix Llobregat diuen la seva al debat polític creat els últims mesos al voltant de la possible ampliació de l’aeroport. Mentre la ministra de Transport, Raquel Sánchez, ja va donar per tancada l'oportunitat d’invertir en l’ampliació de l’aeroport del Prat, els governants catalans no acaben de coincidir en les seves visions del conflicte i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, és contrària a l’ampliació.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —