El conseller Cambray ha anunciat l'augment de places d'FP
Per ACN
Publicat el 08 de setembre 2021

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, ha garantit que "cap alumne" que vulgui cursar un cicle formatiu de grau mitjà es quedarà sense plaça. El conseller ha afegit però que potser alguns ho han de fer de manera telemàtica, per això s'habilitaran places de manera il·limitada en aquells cursos que ofereix l'Institut Obert de Catalunya (IOC), que inclou els dos de més demanda -cures auxiliars d'infermeria i sistemes microinformàtics i xarxes-. Aquesta oferta no inclou cursos que ara no ofereixi l'IOC. Un cop finalitzada la matricula, Educació ha creat 4.479 places noves, que sumat a les vacants, han permès obrir un procés extraordinari de preinscripció amb 6.539. Els alumnes que havien quedat fora del primer tindran prioritat.

L'oferta inicial d'FP comptava amb 38.000 places però es van rebre 52.000 sol·licituds. Una situació excepcional per resoldre la qual Educació ja va anunciar al juliol la creació de 4.215 noves places de grau mitjà. Cambray va dir llavors que calia esperar a que finalitzés el procés matricula per acabar de decidir si en calien més.

Això va passar aquest dilluns i, segons les dades que ha ofert aquest dimecres el conseller, 3.700 alumnes que havien demanat plaça per cursar un cicle mitjà no s'han matriculat finalment. A més, un miler que estava en llista d'espera ha aconseguit plaça. Segons Cambray, el nombre total de vacants, comptant també aquelles places que ningú havia demanat, és ara de 2.093.

En les places noves anunciades al juliol es comptava la creació de 60 nous grups i aquest dimecres s'han anunciat 8 més. Amb tot, se'n crearan 4.479 noves places i la preinscripció extraordinària que s'obre aquest dimecres – no s'havia fet mai abans- tindrà una oferta de 6.539 places.

Cambray ha afirmat que la situació de la demanda no és la de l'inici de la preinscripció perquè entre les 52.000 persones que van demanar plaça també n'hi haurà que han decidit altres camins, com per exemple treballar. En tot cas, ha garantit que aquells que es van quedar sense plaça ara tindran prioritat.

FP a distància

Cambray ha garantit que tots els alumnes que vulguin cursar FP de grau mitjà tindrà plaça i que la prioritat és que sigui presencial. Tot i això, ha reconegut que en els cursos amb més demanda hi poden continuar quedant estudiants fora i per això s'ha decidit ampliar l'oferta de manera "il·limitada" d'aquests cursos a l'IOC. Això es fa especialment per als dos cicles amb més demanda però serveix per a tots els que oferta l'Institut Obert.

En aquest sentit, ha assegurat que s'ampliarà el personal de l'IOC per poder atendre aquesta nova situació i que es farà un acompanyament als alumnes que hagin de cursar els estudis que volien a distància.

Sense garantia de plaça a l'FP superior

Així com ha estat taxatiu en la garantia de plaça a l'FP de grau mitjà, ha reconegut que no pot fer el mateix en quant a que tots els alumnes que han sol·licitat plaça a la superior en tinguin. El conseller ha dit que la situació en quant a oferta i demanda és similar a la del grau mitjà i ha confiat que també es produeixi un "equilibri" entre aquestes.

Avançar el procés de cara al següent curs

La situació creada aquest curs farà que Educació avanci el calendari de preinscripció i matriculació per a l'FP per tal d'adaptar "encara més l'oferta, la demanda i les necessitats del mercat laboral.

D'aquesta manera, es vol evitar una situació com la viscuda durant aquest curs i evitar que sigui necessària la creació extraordinària de noves places.

D'altra banda, Cambray ha detallat que també s'inicien els cicles formatius de grau bàsic, en substitució de l'FP bàsica. Aquests permeten obtenir el títol de graduat d'ESO a més de títol de tècnic bàsic en l'especialitat corresponent. A més, hi hauran 28 nous grups de Programes de Formació i Inserció (PFI).

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —