L'escriptor suec trasllada el gènere negre al nucli familiar en 'Una familia normal'
Per EFE
Publicat el 07 de juny 2021

L'escriptor suec Mattias Edvardsson trasllada el gènere negre al nucli familiar en Una familia normal, novel·la en la qual situa en un dilema moral un sacerdot i la seva dona advocada davant l'evidència que la seva filla és una assassina, un cercle que és "ideal per situar una trama de suspens".

En una entrevista telemàtica amb EFE, Edvardsson assenyala que l'àmbit familiar és fantàstic per a un escriptor "perquè mai saps què passa dins".

Confessa que per a ell "el més important era explorar les relacions familiars, i moltes famílies són com unitats molt tancades i el que passa dins està protegit dels altres".

Res és casual en Una familia normal (Salamandra), ni que l'Adam, el pare, sigui un pastor de l'església —"la societat té certes expectatives sobre els sacerdots, com passaria amb un mestre d'escola"— ni tampoc que la seva dona, l'Ulrika, sigui una prestigiosa advocada.

Pare i mare encarnen, segons l'autor, "dues maneres diferents de mirar el bé i el mal. L'Adam pot recórrer al que diu la Bíblia i l'Ulrika contempla el bé i el mal des de la perspectiva de la llei".

En aquest punt, precisa Edvardsson, volia "analitzar la part moral contraposada a la llei i reflexionar sobre si la llei té moral, perquè com a advocat pots haver de defensar un assassí".

Fenomen editorial

La novel·la s'ha convertit en un fenomen editorial, que ha venut més de 300.000 exemplars només a Suècia i a la qual l'esperen una trentena de traduccions.

"No sé a què es deu l'èxit, però m'agrada escriure el que m'agradaria llegir", assenyala l'autor que, abans d'escriptor, va exercir com a professor.

La idea primigènia va sorgir, explica Edvardsson, un dia que era al llit abans de dormir i va començar a pensar què podria passar quan les seves dues filles, llavors petites, fossin adolescents, i com reaccionaria si un dia arribés alguna d'elles i alguna cosa terrible hagués ocorregut.

En la novel·la, l'Stella, la filla de l'Adam i l'Ulrika, és arrestada per haver assassinat presumptament un home gairebé quinze anys més gran que ella.

Tots dos afronten les circumstàncies com succeeix en la sèrie "Your honor", en la qual un jutge, interpretat per Bryan Cranston, s'enfronta al dilema de construir una coartada per al seu fill, que ha matat accidentalment un jove.

Edvardsson assegura que "volia escriure sobre la família, perquè tots tenim família d'una manera o una altra, i jo volia escriure sobre com eduquem els nostres fills".

Al principi, no sabia si construiria una novel·la de suspens o un thriller, un gènere que li agradava com a lector, però que no havia conreat en els seus llibres anteriors.

L'acció transcorre a prop d'on viu l'actor

La novel·la transcorre a Lund, una petita població del sud de Suècia, prop d'on viu Edvardsson, per una raó pràctica —"em resultava fàcil fer qualsevol recerca"— i per sortir-se del clixé de les novel·les sueques, que succeeixen habitualment a les grans capitals del país, com Estocolm, Malmö i Göteborg. 

Edvardsson construeix quatre novel·les en una, en sumar a una investigadora policial altres "ulls" sobre el cas, com un fiscal, un jutge i un periodista: "No vaig pensar en la idea que hi hagués diferents investigadors, però és veritat que molts han parlat de la convivència de gèneres diferents, el thriller psicològic, el jurídic, el policial, el periodístic".

Un dubte planeja sobre les pàgines de la novel·la: es pot seguir estimant un assassí?. "Quan un és pare o mare l'amor pels fills és incomparable amb cap altre tipus d'amor i acceptem coses que mai acceptaríem de cap altra persona", reflexiona.

En escriure la novel·la, l'escriptor suec va llegir molt sobre els pares de diferents assassins i va convenir que en conjunt sempre deien el mateix: "jo segueixo estimant el meu fill".

Edvardsson ha rebut moltes ofertes per adaptar-la a la televisió i finalment s'ha decidit per una productora, que ja està escrivint un guió perquè sigui aviat una sèrie de televisió.

A Suècia, Edvardsson ja ha publicat dues novel·les més després d'aquesta i ja està treballant en la que serà la seva propera obra, que es publicarà a Suècia aquest mateix estiu, i que "segueix en l'ona del suspens", un gènere que, diu, ara li "agrada molt".

Sobre l'evolució del gènere negre nòrdic, l'escriptor pensa que hi ha hagut un boom, perquè "al principi, dominaven els policies que bevien molt, però a partir de Stieg Larsson va començar a ser una mica menys realista i ara s'ha expandit més en la línia de la violència".

"Les recents publicacions són novel·les que s'allunyen de la recerca policial i inclouen elements que són més propis de les novel·les tradicionals, però que poden encaixar als prestatges de suspens de les llibreries", agrega.

Text per Jose Oliva

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —