Devots celebrant el 85è aniversari del dalai-lama
Per ACN i Redacció
Publicat el 08 de juliol 2020

El dalai-lama (Twitter), líder espiritual del poble tibetà i guanyador del Premi Nobel de la Pau el 1989, celebra el 85è aniversari reclòs a la seva residència a l’Himàlaia. Tot i les celebracions que es fan arreu del Tibet, hi ha una creixent preocupació per l’envelliment del monjo budista que pot comportar la fi d’una era o, fins i tot, una revolució contra la Xina.

Amb motiu de la celebració, l’activista tibetà a l’exili, Tezin Tsundue, ha reflexionat sobre la vida de Lhamo Dhondup (el nom de naixement del 14è dalai-lama) i es mostra crític amb la passivitat del líder. Creu en la seva bondat com a símbol universal, però pensa que també extingeix l’esperança d’independència del Tibet.

Dones tibetanes durant la celebració del 85è aniversari del seu líder espiritual, el dalai-lama. Foto: EFE, EPA i Sanjay Baid

Abans dels Jocs Olímpics de Pequín 2008, les protestes per l’alliberament del Tibet van comportar la mort de centenars de monjos tibetans. Arran dels fets, líders i activistes van fer una crida per boicotejar la cita olímpica. No obstant això, el dalai-lama va enviar un missatge de calma i va dir que "la Xina mereixia unes bones olimpíades", unes declaracions que van tranquil·litzar la població.

Segons Tsundue, contundent, "la seva compassió traeix el seu país i la seva gent". Tot i això, pensa que és "verdaderament un Buda". Reconeix que el dalai-lama és l’esperança de sis milions de tibetans davant el domini de la Xina sobre el Tibet. Però per Tsundue, l’oportunitat que el monjo budista encarni una revolució s’apaga.

Enguany, amb el coronavirus, la celebració del seu 85è aniversari ha tingut menys espectacularitat, i des de la seva residència a Dharamsala, a l’estat d'Himachal Pradesh, el líder tibetà ha optat per enviar un vídeo als membres de la comunitat per honorar el seu naixement. Vegeu-lo aquí:


En el vídeo, publicat a la seva web, el dalai-lama ha anunciat que "no és possible que un gran nombre de persones es congregui" per celebrar el seu aniversari "a causa de les restriccions de la pandèmia", però que "tampoc és necessari". Tanmateix, ha demanat que "recitin el mantra om mani padme hum, almenys mil vegades". Segons el líder espiritual, aquestes "pregàries de depuració l'ajudaran a viure 108 o 110 anys". Les autoritats del Tibet a l’exili han anomenat aquest 85è aniversari "l’any de la gratitud".

Les circumstàncies han canviat molt des del 2015, quan el dalai-lama va aparèixer a l’escenari del Festival de Glastonbury davant de milers d’assistents eufòrics per celebrar el seu 80è aniversari. El monjo es mostrava somrient i amb la seva túnica mostassa, i no se’n va estar de transmetre el seu missatge pacifista davant del públic de Somerset (Regne Unit).

Devots amb un pastís davant del retrat del dalai-lama el dia del seu 85è aniversari. Foto: EFE, EPA i Sanjay Baid

La successió del líder tibetà

D’acord amb la tradició budista, la successió del 14è dalai-lama, es fa a través de la reencarnació, una creença que ha marcat tot el seu llegat i el futur del seu gabinet. Tanmateix, la Xina va prohibir la reencarnació del seu successor i es planteja nomenar-lo, una circumstància que, en cas de donar-se, serviria al Partit Comunista per consolidar el seu control sobre el territori.

L’últim procés de successió va ser el de l’actual líder l’any 1937, quan Lhamo, amb només 2 anys, va ser reconegut com a predecessor del 13è dalai-lama.

El procés de successió es fa una vegada el dalai-lama ha mort. A partir d’aquest moment, un grup de savis ha de realitzar una recerca pel Tibet seguint els senyals que ha deixat en vida el predecessor. No obstant això, actualment, un dels primers impediments és que la reencarnació ha de ser reconeguda pel panchen-lama, la segona autoritat religiosa del budisme tibetà, el qual es troba en parador desconegut.

A tot això se li suma el fet que el consell de savis encarregat de buscar un nou successor està exiliat sense possibilitats d’entrar al Tibet.

Devots fent un homenatge al seu líder espiritual tibetà, el dalai-lama el dia del seu 85è aniversari. Foto: EFE, EPA i Sanjay Baid

Alternatives a la successió
​​​​​​​El dalai-lama ha obert un ventall de possibilitats que inclouen votar a través d’un consell d’ancians lames, una mena d’assimilació al que seria el conclave vaticà.

Una altra de les solucions que s’han contemplat és la de recórrer a la pràctica esotèrica de la madey tulku, mitjançant la qual el dalai-lama pot escollir una reencarnació mentre segueix en vida. També pot passar que s’extingeixi amb ell la màxima jerarquia, i, d'aquesta manera, deixi que la Xina culmini la seva dominació sobre el Tibet.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —