- vídeos -
El ataque de los robots de Nebulosa-5 (2008) - Chema Garcia Ibarra
Per Laura Valenzuela
Publicat el 12 de febrer 2022
Duració 7

Avui he vingut a trencar una mica les normes. Tampoc no és cap dictadura –no us emporteu d'això impressions errònies– però prefereixo pensar que sóc una mica més rebel que ahir, perquè no us estic recomanant cap curt d'animació, com sempre ha estat en aquesta secció. Però l'ocasió és massa especial com per deixar-la escapar. 

'El Ataque de los Robots de Nebulosa-5' és un curt de 2008 sobre un noi que intenta, amb poc èxit, avisar la seva família sobre l'atac imminent de robots espacials, que aconseguirà posar fi a la vida terrestre. Després de la premissa, una podria pensar en escenaris i vestimentes de gran pressupost, àliens de gran definició i sobretot, l'acció desenfrenada pròpia del gènere. Però, de seguida que una  comença a veure el curt, s'adona que no obtindrà l'esperat. I beneïda sigui la suposada decepció. 

El cine espanyol pocs cops es permet fer cinema de ficció; d'aquell de diàlegs literaris, narratives potents i instints més enllà del costumisme pur i dur. Tenim els nostres límits, això és veritat. De segur que si Spielberg hagués nascut a Badalona E.T. hagués estat una comèdia familiar de la que ja estem acostumades, de títol "El Moñeco que brilla". Però almenys sabem que a Hollywood no tenen a Chema Garcia Ibarra: i amb això ja tenim una petita victòria contra el monopoli. 

Perquè el seu cinema no té cabuda sense el sentit nacional: la filmografia de l'autor, qui reconeix interessar-li "3 o quatre temes que va repetint al llarg de les seves pel·lícules", busca la unió entre la ciència ficció i la vida domèstica espanyola, una relació poc acostumada als nostres imaginaris. 

Ara ve el perquè de tot plegat: fa poc va sortir en cinemes 'Espíritu sagrado', la seva òpera prima i que tinc moltes ganes de veure, perquè si d'alguna cosa em va servir aquest curt, va ser el fet de crear-me la imperant necessitat que tingués un repertori fílmic major. Espero traspassar-vos aquestes ganes. I aquesta és la meva raó, simple i concisa, sense nepotismes i suborns, més que una afició per la gent que fa bé el que fa. I ens queda clar que Garcia Ibarra sap el que té entre mans. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —