El Congrés aprova la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma amb el suport de Cs i el PNB
Per ACN
Publicat el 20 de maig 2020
Temps de lectura 3 minuts

El Congrés ha aprovat la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma fins al 7 de juny gràcies al suport de Cs i al PNB. El govern de coalició (PSOE i Podem) ha aconseguit 177 vots a favor davant de 162 en contra del PP, Vox, Compromís i el bloc independentista, ERC, JxCat, la CUP. L’executiu ha tingut el suport de formacions com Més País, PRC, CC i Terol Existeix. D’altra banda, hi ha hagut 11 abstencions (EH Bildu, Navarra Suma, NC i el BNG s’han abstingut). 

A la sessió començada a les nou del matí, l’hemicicle estava pràcticament buit, ja que 304 diputats han demanat el vot telemàtic. Tot i això, la resta dels parlamentaris, entre ells el president Pedro Sánchez, estaven amb mascaretes.

El president ha defensat la nova pròrroga perquè els ciutadans han aconseguit fer “retrocedir el virus” i ha assegurat que “ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots aquestes setmanes de confinament”. També s’ha dirigit a ERC, amb qui ha dit que vol mantenir el diàleg, tot recordant que la “legislatura té quatre anys per endavant” i ha promès a Borràs que intensificarà els contactes amb les CCAA.

“L’esperit de la investidura”, en entredit segons Rufián

 

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha acusat Sánchez de dinamitar “l’esperit de la investidura” amb el pacte amb Cs. A més, Rufián ha defensat el no de la formació a la nova pròrroga i ha dit que “si les esquerres no som capaces de posar-nos d’acord davant la vida, com ho farem amb uns pressupostos?”.

La portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha assegurat durant la seva intervenció que votar a favor de la pròrroga seria “votar a favor de prorrogar l’atropellament de l’autogovern de Catalunya”. En aquest sentit, Borràs ha dit que mentre “el desconfinament avança per fases”, l’estat autonòmic “retrocedeix a fases preestatutàries”. “Nosaltres hem tornar a proposar la descentralització i vostès han tornat a triar el centralisme”, ha afegit.

La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha denunciat durant la seva intervenció que el govern espanyol manté la mesura amb “lògica autoritària” i “recentralitzadora” i que l’estat d’alarma “no pot passar per sobre dels drets col·lectius dels pobles”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —