El Festival Grec connecta Catalunya amb Llatinoamèrica a través del teatre - Diari de Barcelona

El Festival Grec havia de viatjar aquest any a Llatinoamèrica, però la crisi del coronavirus no ha impedit que cristal·litzin set projectes fruit d'unes complicitats ja establertes. El format ampliat del Festival Grec ha permès que una part es presentin aquest juliol, i els altres ho facin a partir del setembre dins del De Grec a Grec. Totes tenen en comú un equip mixt entre creadors catalans i llatinoamericans. Aquest juliol es podran veure dues propostes del dramaturg francouruguaià Sergio Blanco i una ruta d'àudioteatre amb orígens colombians pel barri del Raval de Barcelona. La resta de propostes compten amb directors i dramaturgs com Gabriel Calderón, Josep Maria Miró, Projecte Ingenu, Mariana Percovich, David Teixidó i Nelson Valente.
"Sempre hem sentit fascinació per la manera en què els llatinoamericans articulen el teatre que nosaltres fem. Una tradició que és pensada, rítmica, grupal. Hi ha vasos comunicants artístics, tècnics i de fascinació mútua", ha resumit l'actor Joan Carreras sobre la relació entre les dues bandes de l'Atlàntic. El projecte en què participa Carreras, el seu primer monòleg, és un dels exemples de muntatges que no es podran veure aquest estiu, però s'aproparan al públic al juliol en forma de lectures dramatitzades.
L'actor protagonitza Història d'un senglar, del dramaturg uruguaià Gabriel Calderón, una coproducció del Festival Grec amb el Temporada Alta 2020. "Calderón és un seductor, i sedueix a través del text amb una manera àcida d'observar el món, un sentit de l'humor que enamora i fent un autohomenatge a l'ofici de l'actor", ha explicat Carreras a la presentació dels espectacles amb connexions llatinoamericanes del festival barceloní. S'estrenarà a principis de desembre amb el teatre encara per confirmar.
L'altre espectacle que s'avançarà en el temps amb una lectura dramatitzada és Els gossos, del director porteny Nelson Valente, una coproducció amb la Sala Trono. L'espectacle, encàrrec del festival, compta amb Mercè Aránega, Màrcia Cisteró, Joan Negrié i Albert Pérez. L'obra tracta la necessitat vital que algunes persones tenen en algun moment de canviar, de prendre un altre camí, i les pors i els desencisos que comporta.
"És una comèdia bastant boja d'una família que es troba per fer una celebració familiar i un dels components planteja una sèrie de coses a partir de les quals esclata la bomba", ha explicat l'actor Albert Pérez. La lectura serà el pròxim dilluns 13 de juliol a la Sala Beckett, i s'oferirà també en línia en temps real.
Espectacles durant el mes de juliol
El creador francouruguaià Sergio Blanco presentarà dues obres aquest mes. Per una banda, recupera Memento mori o la celebración de la muerte, un assaig escènic en què reflexiona sobre el significat de la mort, sobre el dol personal i el dol col·lectiu. Com a nova creació, estrenarà Covid-451, una lectura dramatitzada que ha escrit durant els mesos de pandèmia i que interpretaran treballadors del món de la salut.
A través d'un càsting telemàtic, Blanco ha escollit un metge de l'Hospital de Sant Pau, una infermera del Parc Taulí, un portalliteres de Sant Joan de Déu, una treballadora social de l'Hospital de l'Esperança i una treballadora de la neteja de la residència Icària. "Posa el text en boca de gent que sí que ha viscut això", ha dit el director del Festival Grec, Cesc Casadesús. Es veurà el 20 i 21 de juliol al Teatre Lliure de Montjuïc.
També es veurà del 15 al 26 de juliol la ruta La noche sin tiempo, una obra escrita entre cinc autors catalans i colombians ambientada a Bogotà, la qual a Barcelona s'ha adaptat en forma de ruta d'àudioteatre pel barri del Raval. El director de la versió barcelonina, Pau Massaló, assegura que és un viatge "d'anada i de tornada entre el text i els espais del Raval" en què una dotzena de persones passejaran amb auriculars i s'aturaran a certs punts per escoltar l'escena.
Argentina, Xile i Uruguai
Francesca Piñón, Albert Prat, Paula Blanco i Marc Rodríguez protagonitzen L'habitació blanca, una proposta de la Sala Flyhard amb dramatúrgia de Josep Maria Miró i la direcció de l'argentí Lautaro Perotti. Miró parla sobre la infantesa a partir d'una trobada aparentment casual. "L'habitació blanca és un espai per omplir, un text que parla sobre aquest espai que és la infantesa, la que decideix", ha dit el dramaturg.
El Festival Grec també presenta La ruta de la plata, de Projecte Ingenu amb coproducció de l'Escenari Joan Brossa. Es tracta d'un viatge per la història compartida entre Catalunya i Xile, amb el feixisme viscut al segle XX com a nexe d'unió.
Per últim, el projecte Tránsitos, de Mariana Percovich i David Teixidó, una coproducció amb el Teatre La Gleva, la qual neix del desig dels creadors que les dissidències de gènere (transsexuals o no binàries) no siguin cridades només a les ficcions per "saciar les curiositats dels cisgènere". Així doncs, persones dissidents de gènere parlen de trànsits que no són precisament el de gènere, sinó d'activisme, mort o amor.

