TikTok ha esdevingut altament popular entre adolescents i celebritats
Per EFE
Publicat el 01 d’agost 2020

Microsoft negocia la compra de la popular app de vídeos xinesa TikTok, que s'ha convertit en un fenomen de masses, però que el govern de Donald Trump es planteja prohibir als Estats Units per la possibilitat que suposi un problema de seguretat nacional i per a la privacitat dels estatunidencs, segons informa el diari The New York Times.

Les fonts consultades pel The New York Times no especifiquen en quin punt es troben les converses, que podrien desembocar amb l'entrada del gegant Microsoft en l'accionariat de l'app, propietat de l'empresa xinesa ByteDance, valorada en uns 100.000 milions de dòlars. TikTok és una xarxa social en la qual es comparteixen vídeos curts i que ha aconseguit un gran èxit entre el públic adolescent, però que al seu torn ha aixecat grans dubtes sobre la seguretat de les dades dels usuaris i dels seus vincles amb el Partit Comunista Xinès.

De fet, Trump va ratificar ahir a la nit la intenció de prohibir l'app al país. "Pel que fa a TikTok, la prohibirem als Estats Units", va dir el president en declaracions a periodistes a bord de l'avió presidencial Air Force One, de camí a Washington. "Tinc aquesta autoritat. Puc fer-ho amb una ordre executiva", va afirmar Trump, que va precisar que planeja prendre la decisió avui com a molt d'hora.

En el punt de mira

A principis de mes, el secretari d'Estats dels Estats Units, Mike Pompeo, ja va deixar entreveure que el Govern de Trump considerava restringir l'accés a TikTok en territori estatunidenc davant la possibilitat que Pekín estigués utilitzant la xarxa social com un mitjà per a vigilar i distribuir propaganda. En un esdeveniment organitzat pel diari The Hill, Pompeo va explicar que l'Administració estava valorant imposar sancions i va assegurar que "en breus" comunicarien al públic "la sèrie de decisions" que s'ha pres.

L'Administració Trump estudiava, entre altres mesures, forçar ByteDance a desprendre's d'actius als Estats Units, especialment TikTok, que va adquirir el 2017. Segons The Wall Street Journal, la decisió de forçar ByteDance a dur a terme aquesta desinversió estaria ja presa, encara que el mateix president, en declaracions als mitjans, va donar a entendre que per ara no hi ha res definitiu. "Estem mirant a TikTok. Podríem prohibir TikTok", va dir el mandatari, que va assegurar que hi havia diferents opcions sobre la taula.

Altres mesures contra la companyia Xinesa, creadora de Tuotiao, el portal més gran de notícies de la Xina, que té en ment el govern estatunidenc són incloure a ByteDance a la llista d'entitats estrangeres que no poden adquirir productes i serveis als Estats Units sense autorització prèvia. Els legisladors estadounidencs van començar a fixar-se en TikTok amb l'augment astronòmic de la seva popularitat als Estats Units i a preocupar-se amb la possibilitat que el govern xinès pugui influir en l'empresa i aquesta, al seu torn, pugui cedir dades d'estatunidencs o promoure certs continguts per influir en la política dels Estats Units o altres àmbits.

Guerra comercial

Aquestes suspicàcies contra TikTok coincideixen també amb l'augment de les tensions entre la Xina i els Estats Units per espionatge industrial i desavinences comercials, a més del context de la pandèmia del coronavirus, de la que ambdós països es culpen mútuament. Les fonts consultades per The New York Times també asseguren que TikTok també ha considerat l'adquisició de fons d'inversió estatunidencs com Sequoia Capital o General Atlantic.

TikTok, fundada el 2014, ha crescut amb la compra per part de ByteDance fins a tenir 800 milions d'usuaris en tot el món i és un referent en vídeos virals d'adolescents i celebritats. Té un exèrcit de 35 "lobbistes" o experts de conxorxa que intenten dissuadir al govern estatunidenc de desvincular-la de la seva matriu xinesa, al mateix temps que ha contractat figures d'alt perfil, com l'ex-alt executiu de Disney Kevin Mayer, com a conseller delegat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —